Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Moguća vakcina za sprečavanje upale uha

Američki naučnici razvili su bezbolnu vakcinu za koju se nadaju da će smanjiti broj upala uha kod djece.

Za liječenje upala uha tipično se koriste antibiotici, a operacija se često preporučuje djeci sa čestim upalama.

“Pojava mikroorganizama koji su otporni na antibiotike i invazivna priroda hirurške procedure povećavaju potrebu da se razviju različiti načini liječenja, ili još bolje, prevencije upala uha,” rekla je u izjavi za štampu Lauren Bakaletz, direktor centra Center for Microbial Pathogenesis u istraživačkom institutu u dječijoj bolnici Nationwide Children’s Hospital u Columbusu, Ohio.

Bakaletz i kolege izjavili su da tečnost koja se nanosi na uho može spriječiti pojavu upale. Tokom testiranja na činčilama, tečnost se pokazala veoma djelotvornom. Vakcina djeluje tako što potiče imuni odgovor koji umanjuje ili eliminira NZHI, jednu od bakterija koja je odgovorna za upale uha u velikom broju slučajeva.

“Ove studije postavljaju temelje za djelotvoran, a istovremeno jednostavan, jeftin i potencijalno transformirajući način primjenjivanja vakcina,” rekla je Bakaletz. “Nadamo se da će nam ovaj metod administriranja vakcine na kožu omogućiti da je distribuiramo i najsiromašnijoj djeci svijeta.”

Upala srednjeg uha (otitis media) najčešće je dijagnosticirano oboljenje kod američke djece ispod 15 godina starosti i predstavlja vodeći uzrok posjete hitnoj pomoći. Više od 80 % djece suoče sa sa najmanje jednom upalom uha prije nego što napune 3 godine.

IZVOR: Nationwide Children’s Hospital, izjava za štampu, 1. juli 2009, https://www.nationwidechildrens.org/newsroom/news-releases/2009/07/research-shows-possibility-of-vaccine-for-ear-infections