Moje dijete je izbirljivo po pitanju hrane. Kako mogu osigurati da jede zdravo?

Da biste ubijedili izbirljivo dijete da jede hranu koja je dobra za njega/nju:

 • Pružite dobar primjer. Ako vi i vaša porodica jedete i uživate u zdravoj hrani, vaše će dijete to primijetiti i raditi isto. Nakon toga ga pohvalite što dobro jede.
 • Objasnite djetetu zašto je zdrava ishrana dobra za nju/njega. Koristite primjere sa kojima se dijete može poistovjetiti, poput Popaja koji jede špinat da bi bio snažan, ili crtanih likova poput Supermana i porodice the Incredibles koji jedu povrće.
 • Ako je moguće, nemojte voditi dijete u supermarket. Tako ćete ograničiti djetetov uticaj na ono što kupujete. Ako je dijete sa vama, odvedite ga u dio sa voćem i povrćem i recite mu da, kao nagradu za dobro ponašanje, može odabrati dvije-tri vrste voća i povrća. Na taj način će vaše dijete osjetiti kao da ga nagrađujete, i biće uzbuđeno zbog mogućnosti biranja nove hrane.
 • Od ranih nogu podučite dijete navikama zdrave prehrane. Predstavite zdravu hranu kao nagradu, radije nego kao nešto što moraju pojesti. Budite kreativni i ohrabrite vaše dijete da proba nove vrste hrane.
 • Uvijek djetetu dajte doručak. Doručak će mu osigurati energiju za dan koji je pred njim. Žitarice, voće, integralni tost i cijeđeni sok su ukusni i dobri za vaše dijete i daće mu potrebnu snagu. Ako dijete preskoči doručak, osjećati će se umorno i razdražljivo, a zbog toga će vjerovatnije grickati nekvalitetnu hranu poput čokolade i čipsa tokom dana.
 • Napunite police raznolikom zdravom hranom iz koje dijete može birati. Na taj način ćete spriječiti standardno ubjeđivanje djeteta u smislu “moraš ovo jesti zato što je dobro za tebe” koje u djetetu može uzrokovati otpor.
 • Za školu djetetu pripremite zdravu, ali zanimljivo pripremljenu hranu.
 • Nemojte siliti dijete da jede nešto što ne želi. Umjesto toga, eksperimentirajte sa receptima i načinima pripreme hrane tako da izgleda privlačno i ukusno. Naprimjer, djetetu možete ponuditi voće i povrće pripremljeno kao grickalice za zabavu, ili kao dio ukusnog recepta, ili u zanimljivim oblicima i bojama.
 • Prikrijte hranu koju dijete ne voli da jede tako što ćete je tanko izrezati i pomiješati sa sosom, sirom ili pire-krompirom.
 • Dopustite djetetu da ponekad pojede grickalice i slatkiše. Ako mu ih budete branili, dijete će ih samo još više željeti. Da biste zadovoljili djetetovu želju za slatkim, ponudite mu zdravije varijante poput pločica od žitarica i kolača sa manjim udjelom masti. Za povremeni desert, umočite komadiće voća u otopljenu čokoladu za kuhanje.
 • Pretvorite zdravu prehranu u igru. Neka dijete prebroji komadiće graška ili mrkve koje je pojelo.
 • Djeca se često trude da budu poput prijatelja ili rođaka, te ih imitiraju. Iskoristite to tako što ćete pozvati osobu koje vaše dijete voli na zdravu večeru.
 • Ograničite količinu brze hrane koju dajete djeci. Umjesto toga, podučite ih kako da uživaju u zdravijim obrocima.
 • Zdrava prehrana također podrazumijeva da pratite koliko hrane vaše dijete pojede. Nemirno dijete može biti izbirljivo i ne uzimati dovoljno hrane. S druge strane, kada dijete uživa u hrani lahko može pojesti previše. Posavjetujte se sa svojim porodičnim ljekarom o količini hrane koju bi dijete trebalo uzimati.

Da biste spriječili da se dijete prejeda:

 1. Neka porcije koje nudite djetetu budu manje i dijete će se naučiti da ne jede previše.
 2. Jedite za stolom, a ne ispred televizije. Gledanje televizije tokom obroka zbunjuje mozak vašeg djeteta, što znači da bi dijete moglo ignorirati signale koji mu govore da je sito.

IZVOR: NHS CHOICES, april 2010., http://www.nhs.uk/Pages/HomePage.aspx