Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Moje dijete je izbirljivo po pitanju hrane. Kako mogu osigurati da jede zdravo?

Da biste ubijedili izbirljivo dijete da jede hranu koja je dobra za njega/nju:

 • Pružite dobar primjer. Ako vi i vaša porodica jedete i uživate u zdravoj hrani, vaše će dijete to primijetiti i raditi isto. Nakon toga ga pohvalite što dobro jede.
 • Objasnite djetetu zašto je zdrava ishrana dobra za nju/njega. Koristite primjere sa kojima se dijete može poistovjetiti, poput Popaja koji jede špinat da bi bio snažan, ili crtanih likova poput Supermana i porodice the Incredibles koji jedu povrće.
 • Ako je moguće, nemojte voditi dijete u supermarket. Tako ćete ograničiti djetetov uticaj na ono što kupujete. Ako je dijete sa vama, odvedite ga u dio sa voćem i povrćem i recite mu da, kao nagradu za dobro ponašanje, može odabrati dvije-tri vrste voća i povrća. Na taj način će vaše dijete osjetiti kao da ga nagrađujete, i biće uzbuđeno zbog mogućnosti biranja nove hrane.
 • Od ranih nogu podučite dijete navikama zdrave prehrane. Predstavite zdravu hranu kao nagradu, radije nego kao nešto što moraju pojesti. Budite kreativni i ohrabrite vaše dijete da proba nove vrste hrane.
 • Uvijek djetetu dajte doručak. Doručak će mu osigurati energiju za dan koji je pred njim. Žitarice, voće, integralni tost i cijeđeni sok su ukusni i dobri za vaše dijete i daće mu potrebnu snagu. Ako dijete preskoči doručak, osjećati će se umorno i razdražljivo, a zbog toga će vjerovatnije grickati nekvalitetnu hranu poput čokolade i čipsa tokom dana.
 • Napunite police raznolikom zdravom hranom iz koje dijete može birati. Na taj način ćete spriječiti standardno ubjeđivanje djeteta u smislu “moraš ovo jesti zato što je dobro za tebe” koje u djetetu može uzrokovati otpor.
 • Za školu djetetu pripremite zdravu, ali zanimljivo pripremljenu hranu.
 • Nemojte siliti dijete da jede nešto što ne želi. Umjesto toga, eksperimentirajte sa receptima i načinima pripreme hrane tako da izgleda privlačno i ukusno. Naprimjer, djetetu možete ponuditi voće i povrće pripremljeno kao grickalice za zabavu, ili kao dio ukusnog recepta, ili u zanimljivim oblicima i bojama.
 • Prikrijte hranu koju dijete ne voli da jede tako što ćete je tanko izrezati i pomiješati sa sosom, sirom ili pire-krompirom.
 • Dopustite djetetu da ponekad pojede grickalice i slatkiše. Ako mu ih budete branili, dijete će ih samo još više željeti. Da biste zadovoljili djetetovu želju za slatkim, ponudite mu zdravije varijante poput pločica od žitarica i kolača sa manjim udjelom masti. Za povremeni desert, umočite komadiće voća u otopljenu čokoladu za kuhanje.
 • Pretvorite zdravu prehranu u igru. Neka dijete prebroji komadiće graška ili mrkve koje je pojelo.
 • Djeca se često trude da budu poput prijatelja ili rođaka, te ih imitiraju. Iskoristite to tako što ćete pozvati osobu koje vaše dijete voli na zdravu večeru.
 • Ograničite količinu brze hrane koju dajete djeci. Umjesto toga, podučite ih kako da uživaju u zdravijim obrocima.
 • Zdrava prehrana također podrazumijeva da pratite koliko hrane vaše dijete pojede. Nemirno dijete može biti izbirljivo i ne uzimati dovoljno hrane. S druge strane, kada dijete uživa u hrani lahko može pojesti previše. Posavjetujte se sa svojim porodičnim ljekarom o količini hrane koju bi dijete trebalo uzimati.

Da biste spriječili da se dijete prejeda:

 1. Neka porcije koje nudite djetetu budu manje i dijete će se naučiti da ne jede previše.
 2. Jedite za stolom, a ne ispred televizije. Gledanje televizije tokom obroka zbunjuje mozak vašeg djeteta, što znači da bi dijete moglo ignorirati signale koji mu govore da je sito.

IZVOR: NHS CHOICES, april 2010., http://www.nhs.uk/Pages/HomePage.aspx