Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Najbolja je vježba srednjeg intenziteta

Naučnici koji proučavaju vezu između intenziteta i trajanja vježbanja i trajanja rezultata vježbe otkrili su nešto iznenađujuće: više vježbe nije obavezno i bolje, a nimalo vježbe gore je nego što se moglo i pretpostaviti.

Autor studije Cris Slentz, fiziolog za vježbanje u Medicinskom centru Duke University-a rekao je: “Naša studija pokazala je da je srednja količina srednje teške vježbe najbolji način da se značajno smanji nivo ključnog markera u krvi koji je povezan sa većim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Čini se da napornije vježbanje ne pruža te rezultate.”

Što je još interesantnije, čini se da rezultati vježbanja srednjeg intenziteta traju puno duže od rezultata rigoroznog programa vježbanja.

Slentz, zajedno sa ko-autorom studije, kardiologom sa Duke univerziteta Williamom Krausom, proučavao je 240 srednjovječnih osoba sa neaktivnim stilom života. Podijelili su ih u 4 grupe: u 3 grupe učesnici su vježbali različitim trajanjem i intenzitetom, dok su u četvrtoj grupi učesnici bili u potpunosti neaktivni.

Najinteresantnije otkriće bilo je da kretanje malog intenziteta – poput, recimo, 30-minutne šetnje svakog dana – drastično smanjuje nivoe triglicerida u krvi, koji ostaju na tom nivou čak 2 sedmice nakon završetka programa vježbanja.

Dok su rezultati studije po pitanju vježbanja bili pozitivno iznenađujući, negativno iznenađujuće bilo je otkriće rapidnog dobijanja na težini kod osoba koje se nisu bavile nikakvom vježbom. Stoga se pravilo “bolje išta nego ništa” definitivno može primijeniti u ovom slučaju.

Izvor: The Duke University, juli 2007. http://www.dukemednews.org/news/article.php?id=10087