Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Nane/bake produžavaju život na planeti

Nane (nene, bake) koje požive nakon menopauze povećavaju šanse da njihova vlastita djeca dobiju djecu, zaključio je tim stručnjaka sa Sheffield univerziteta.

Međutim, iako se čini da dede (djedovi) imaju mali uticaj na reproduktivni uspjeh svojih potomaka, stručnjaci su naglasili da i dede i nane imaju ključnu ulogu u funkcinisanju porodica i društva.

Autori studije zaključili su da ženama nakon menopauze godi briga koju posvećuju svojoj djeci i unačadi.

Glasnogovornik udruženja Pomozimo starijim (Help the Aged) rekao je: “Nane i dede ogromna su vrijednost za porodicu. U finansijskom smislu, oni osiguravaju milijarde eura vrijednu pomoć oko čuvanja djece godišnje. Za mnoge porodice, pomoć nana i deda podrazumijeva da se roditelji mogu vratiti na posao. Aktivna uloga nena i deda ima očitu vrijednost kada je u pitanju rast i zdravlje porodica.

Glasnogovornik Instituta za porodicu i roditeljstvo (Family and Parenting Institute) rekao je da postati nana ili dedo može predstavljati novi korak u život.

“Kada ljudi odu u penziju oni traže novu svrhu života. Biti nana ili dedo može biti veoma ispunjavajuće. Oni imaju izrazito snažnu vezu sa svojom unučadi koja je korisna za sve. Unučad svoje nane i dede često opisuju kao “zabavne”, “brižne”, “aktivne” i “upućene”. Pošto ih drugi vide u tom svjetlu, veće su šanse da će i oni sami imati pozitivnu sliku o sebi.”

IZVOR: BBC NEWS, 28. juli 2007, http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6918906.stm