Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Naučite kako da se relaksirate

Da li ste ikada posmatrali psa kada se odmara? U njegovom tijelu nema ni trunke napetosti, a mozak mu miruje. Nažalost, zbog stresne svakodnevnice, mnogi ljudi su izgubili sposobnost da se opuste u ovoj mjeri, te tu vještinu moraju ponovo naučiti.

Planirana relaksacija umanjuje anksioznost i pomaže tijelu i umu da se oporave od svakodnevne žurbe i stresa. Muzika, topla kupka ili šetnja u parku mogu pomoći nekim osobama da se opuste, međutim, za druge to i nije tako jednostavno. Ako osjećate da vam je potrebna pomoć da biste naučili kako da se opustite, možete se posavjetovati sa vašim porodičnim ljekarom.

U međuvremenu, možete pokušati da se relaksirate slijedeći korake navedene ispod:

 • Odaberite mirno mjesto gdje vas niko neće ometati.
 • Prije nego što započnete sa relaksacijom, uradite nekoliko laganih vježbi istezanja da umanjite mišićnu napetost.
 • Smjestite se u udoban položaj, bilo da sjedite ili ležite, i zatvorite oči.
 • Počnite disati sporo i duboko, smireno i bez ulaganja posebnog truda.
 • Nježno napinjite, a zatim opuštajte svaki zasebni dio tijela, počinjući od stopala, duž cijelog tijela, pa sve do glave i lica.
 • Dok se fokusirate na pojedino područje tijela, razmišljajte o toploti i težini tog dijela tijela, te o njegovom opuštanju.
 • Potisnite bile kakve uznemirujuće misli; zamislite kako lepršaju dalje od vas.
 • Nemojte se truditi da se opustite; naprosto pustite da napetost nestane iz vaših mišića, omogućavajući im da postanu opušteni.
 • Ispraznite um. Nekim osobama pomaže da vizualiziraju mirno, lijepo mjesto poput bašte ili livade.
 • U ovom opuštenom stanju ostanite oko 20 minuta, a zatim nekoliko puta duboko udahnite i otvorite oči, međutim, nemojte odmah ustati, već ostanite sjedeći/ležeći još nekoliko minuta.
 • Važno je da redovno odvajate vrijeme za temeljito opuštanje.

Relaksacija je jedna od najdjelotvornijih vidova samopomoći kada je u pitanju mentalno zdravlje. Ona može biti korisan dodatak bilo kojem drugom tipu tretmana, kao i djelotvorna mjera prevencije razvoja stresa i anksioznosti.

Vježbe relaksacije mogu se podijeliti u dvije veće kategorije: vježbe za tijelo i vježbe za um. Međutim, vježbe za tijelo također imaju pozitivan utjecaj na um. Relaksirano tijelo možda ne može spriječiti naviranje uznemiravajućih misli, ali može predstavljati dobru osnovu za ostvarivanje kontrole nad takvim mislima. Stoga, za najbolje rezultate pokušajte kombinirati ove dvije tehnike.

Napisao: James Tighe

PRILAGOĐENO SA: BBC, septembar 2010., http://www.bbc.co.uk/health/emotional_health/mental_health/coping_relaxation.shtml