Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Nazalna irigacija slanom vodom za liječenje hroničnog rinosinusitisa

Korištenje nazalnih irigacija za tretiranje tegoba u nosu i sinusima ima svoje korijene u jogijskim i homeopatskim tradicijama. Danas se sve više koriste različiti slani sprejevi i tečnosti kao dodatak liječenju hroničnog rinosinusitisa. Strategija liječenja obično podrazumijeva korištenje topikalne slane vode od jedan do četiri puta dnevno.

S obzirom da su pritom potrebni značajan napor i predanost od strane pacijenta, cilj ove studije bio je da ocijeni djelotvornost i sigurnost topikalne primjene slanog rastvora u liječenju hroničnog rinosinusitisa.

Tokom prikupljanja podataka, identifikovano je osam ranijih studija koje su zadovoljavale kriterije inkluzivnosti. Od njih, tri studije su poredile samo topikalnu primjenu slanog rastvora, jedna studija primjenu slanog rastvora naspram placeba, jedna slani rastvor kao dodatak liječenju,a jedna je poredila slani rastvor naspram intranazalnog steroidnog spreja.

Iz istraživanja se može zaključiti da postoje dokazi o koristima irigacije slanom vodom za liječenje hroničnog rinosinusitisa i kad ono predstavlja jedini modalitet liječenja. Također, dokazi govore i da je dobro primijenjivati irigaciju slanom vodom kao dodatak konvencionalnom liječenju. Slana voda, međutim, nije se pokazala efikasnom kao intranazalni steroidni sprej.

Nazalna irigacija slanom vodom dobro se podnosi. Iako su česte manje nus pojave, koristi od ispiranja slanom vodom pretežu nad ovim nedostacima kada je u pitanju većina pacijenata. Dakle, poželjno bi bilo uključiti topikalnu primjenu slane vode kao dodatak pri liječenju simptoma hroničnog rinosinusitisa.

Izvor: The Cochrane Library, juli 2007.,http://www.cochrane.org/reviews/en/ab006394.html