Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Nedostatak folne kiseline u trudnoći i problemi u ponašanju kod djece

Niski nivoi folne kiseline tokom trudnoće dovedeni su u vezu sa većim rizikom od poremećaja nedostatka pažnje/hiperaktivnosti (ADHD) kod djece između 7 i 9 godina starosti, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati podržavaju već dugo uvriježenu tvrdnju da količina folne kiseline kod trudnica utječe na razvoj nervnog sistema djeteta u utrobi.

Istraživači su, također, otkrili da su djeca majki sa niskim nivoima folne kiseline rođena sa značajno manjim obimom glave, što može ukazivati na sporiju stopu razvoja mozga prije rođenja.

Studija je objavljena u novembarskom izdanju medicinskog žurnala Journal of Child Psychology and Psychiatry.

“Rezultati naše studije podržavaju hipotezu da ishrana majke tokom trudnoće doprinosi razvoju pojedinca, te da nosi moguće posljedice na ponašanje djece kasnije u životu,” izjavio je autor studije Wolff Schlotz.

Ovi rezultati posebno su zabrinjavajući kada su u pitanju siromašnije porodice u kojima ishrana buduće majke ne predstavlja prioritet, te u kojima žene rjeđe uzimaju dodatke ishrani koji sadrže folnu kiselinu prije nego što zatrudne.

Aktuelne smjernice za žene koje planiraju trudnoću preporučuju da buduće majke uzimaju 400 mcg folne kiseline najmanje tri mjeseca prije začeća. Folna kiselina se u hrani prirodno nalazi u leći, grahu, grašku, tamnozelenom lisnatom povrću (brokula, kelj, špinat, blitva), citrusnom voću i njegovom soku.

IZVOR: HealthDay, novembar 2009., www.healthday.com