Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Negativni uticaj aditiva plastike na fetus i kako ga spriječiti

Eksperimenti na životinjama pokazali su da ono što majka jede tokom trudnoće može uticati na to da li će njeno dijete biti podložno određenom oboljenju tokom svog života.

Ova podložnost rezultat je procesa koji mijenja način ekspresije gena bez mijenjanja ili mutiranja samog gena.

Tokom najnovijih eksperimenata, stručnjaci sa medicinskog centra Duke University Medical Center demonstrirali su činjenicu da izloženost fetusa bisfenolu A (BPA), hemijskoj materiji koja se koristi u proizvodnji plastike, dovodi do očitih promjena kod ploda bez mijenjanja njegovih gena.

Naučnici su dokazali da je statistički značajan broj miševa čije su majke tokom trudnoće primale BPA (u količinama manjim od zvanično štetnih za miševe) rođen sa žutom dlakom umjesto normalne smeđe. Žuto krzno ovih agouti miševa ranije je dovedeno u vezu sa puno većim rizikom od dijabetesa, gojaznosti i raka.

BPA je sintetički estrogen koji se koristi u svakodnevnoj proizvodnji plastičnih predmeta poput boca za vodu, kutija za hranu, dječijih flašica, itd. Rasprava o štetnom uticaju BPA-a na ljude stalno je aktuelna, jer je dokazano da je moguće detektovati određene nivoe ove materije u organizmu gotovo svakog čovjeka.

Međutim, ono što je najbitnije jeste to da su naučnici otkrili da unos folne kiseline ili genisteina, aktivnog sastojka soje, tokom trudnoće štiti dijete od negativnih efekata BPA-a u materici.
Ipak, stručnjaci su naglasili da su potrebne dodatne studije koje bi utvrdile optimalne količine ovih korisnih tvari koje trudnice trebaju konzumirati, te su istakli da se ni sa čim ne smije pretjerivati.

Izvor: Duke University Medical Center, juli 2007., http://www.dukemednews.org/news/article.php?id=10086