Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Nitratni sadržaj soka od cvekle pomaže smanjivanju krvnog pritiska

Studija objavljena u američkom časopisu Hipertenzija pokazala je da je kod osoba koje su pile sok od cvekle ili uzimale nitratne tablete došlo do smanjenja krvnog pritiska u roku od 24 sata. Što je krvni pritisak bio viši, to je uticaj nitrata bio veći.

Istraživanje ukazuje na to da postoji nada za korištenje prirodnijih metoda za smanjivanje krvnog pritiska. Nitrati se nalaze u velikom broju vrsta povrća. Prethodna studija pokazala je da unos 0,5 l soka od cvekle značajno umanjuje krvni pritisak kod osoba sa normalnim krvnim pritiskom.

Amrita Ahluwalia, autorica studije i profesor vaskularne farmakologije pri fakultetu Barts and the London School of Medicine and Dentistry rekla je da su sada uspjeli dokazali i zašto do toga dolazi.

“Pokazali smo da su cvekla i nitratne kapsule jednako djelotvorne u umanjivanju krvnog pritiska, ukazujući da je nitratni sadržaj soka od cvekle temelj njegovog potencijala da smanji krvni pritisak,” rekla je ona.

Istraživanje je pokazalo da se neorganski nitratni sadržaj u cvekli pretvara u gas nitritni oksid u tijelu. Ovaj gas održava krvne sudove otvorenim i opuštenim i sprečava povišavanje krvnog pritiska.

Naučnici su istakli da su zeleno lisnato povrće poput zelene salate i cvekla najbolji za smanjivanje rizika od moždanih i srčanih udara zbog visokog neorganskog sadržaja koji dolazi od nitrata iz zemljišta.

Studija je također otkrila da muškarci i žene različito reagiraju na sok od cvekle. Pad krvnog pritiska nakon unosa soka bio je značajno veći kod muškaraca. Naučnici smatraju da bi to moglo ukazati na to da se u organizmu žene nitrati bolje prirodno prerađuju.  

IZVOR: BBC NEWS, 29. juli 2010, https://www.bbc.com/news/10433877