Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Nova studija pokazuje da sunčanje može postati ovisnost

Dermatolozi već duže vrijeme sumnjaju da su neke osobe ovisne o sunčanju – slično ovisnosti o drogi ili alkoholu – i da odbijaju promijeniti svoje ponašanje, bez obzira na sve češća upozorenja o štetnostima pretjeranog tamnjenja tena putem izlaganja suncu ili odlaskom u solarije, te riziku od dobijanja raka kože. Sada i najnovija studija ukazuje na to da postoji mogućnost da su neke osobe ovisne o ultraljubičastom svjetlu (UV).

“Mnogobrojne studije pokazale su da edukacija o opasnostima pretjerane izloženosti UV zrakama rijetko uspijeva promijeniti ponašanje pojedinaca kada je u pitanju tamnjenje tena putem sunčanja, pogotovo među visokorizičnim starosnim grupama poput adolescenata i mladih osoba”, objasnila je dr. Robin L. Hornung, dermatolog sa Odjela za dermatologiju Univerziteta u Washingtonu u martovskom izdanju Žurnala Američke akademije za dermatologiju (Journal of the American Academy of Dermatology). Dr. Hornung je također rekla da su prethodni eksperimenti pokazali da UV svjetlost uzrokuje otpuštanje endorfina koji dovodi do osjećaja zadovoljstva, što potvrđuje činjenica da gotovo polovina (41%) studenata koji se sunčaju, to rade da bi se opustili, a što predstavlja snažan motivirajući faktor koji je zabilježen u mnogim drugim studijama i koji je konzistentan sa drugim adiktivnim ponašanjima.

Tokom studije dr. Hornung i njene saradnice Solmaz Poorsattar, ukupno 385 studenata i studentica sa Univerziteta u Washingtonu, Seattle, ispunili su anketu o svojim praksama sunčanja i praksama svoje porodice i prijatelja. Anketa je, između ostalog, uključivala i sljedeća četiri pitanja modificirane anketne alatke CAGE, koja se inače uspješno koristi za otkrivanje ovisnosti o alkoholu:

“Da ste ikada pomislili da se možda trebate manje sunčati?”
“Da li su vam ljudi dosađivali kritikujući vaše metode tamnjenja tena?”
“Da ste ikada osjetili krivicu po pitanju sunčanja?”
“Da li je sunčanje ikada bila prva stvar na koju ste pomislili kad ste se ujutro probudili?”

Kada su analizirani odgovori na CAGE pitanja, 12% ukupnog broja studenata, 18% studenata koji su prijavili redovno sunčanje na suncu, i 28% studenata koji su prijavili odlaske u solarije, pozitivno su odgovorili na prethodna pitanja, što ukazuje na ovisnost o UV svjetlu.

Iako je poznato da slučaj raka kože u porodici predstavlja faktor rizika za razvoj raka kože kod ostalih članova porodice, studenti u studiji koji su prijavili slučaj raka kože u porodici još više su praktikovali sunčanje u odnosu na studente u čijoj porodici nije bilo poznatih slučajeva raka kože. Od studenata koji su znali za slučaj raka kože u porodici, 77% se namjerno sunčalo na suncu, a 45% je koristilo solarijume. “Ovo otkriće ukazuje na to da čak i lično iskustvo sa rakom kože nije uticalo na to da ova populacija promijeni svoje prakse sunčanja, bez obzira na povećan rizik po njihovo zdravlje,” rekla je dr. Hornung.

Dr. Hurnung zaključila je da “Edukacija sama po sebi nije dovoljna da zaustavi visokorizično ponašanje prilikom sunčanja, te da će se stope raka kože nastaviti značajno povećavati u slučaju da ne dođe do odgovarajuće intervencije.”

IZVOR: American Academy of Dermatology, 20. mart 2007, http://www.aad.org/