Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Novi lijek pruža nadu za izlječenje hepatitisa C

Novo istraživanje pokazalo je da dodavanje antiviralnog lijeka telaprevir drugom krugu liječenja hepatitisa C, dovodi do izlječenja oko polovine oboljelih osoba koje nisu izliječene tokom prvog kruga.

Ova studija je jedan od posljednjih koraka u nizu istraživanja koja su usmjerena ka dobijanju odobrenja za korištenje ovog lijeka u kliničkoj praksi. Odobravanje ovog lijeka dalo bi nadu osobama zaraženim hepatitisom C kojima nije pomogao postojeći tretman, rekao je dr. John G. McHutchison, pri istraživačkom institutu Duke Clinical Research Institute i autor izvještaja koji je objavljen u časopisu New England Journal of Medicine od 8. aprila.

Dosad nije postojala alternativa za osobe koje su liječene, ali kod kojih tretman nije djelovao,” dodao je on. “Stoga, ovo predstavlja veliku nadu za njih – mogućnost da će u budućnosti postojati nešto što će moći izliječiti polovinu njih.”

Oko 4 miliona Amerikanaca zaraženi su hepatitisom C, virusom koji je vodeći uzrok ciroze jetre i raka jetre i najčešći razlog transplantacije ovog organa. Obično se prenosi putem zaražene krvi, najčešće korištenjem kontaminirane igle.

Standardni tretman za hepatitis C je administriranje dva lijeka tokom 48 sedmica, peginterferona alfa i ribavirina, kojim se izliječi oko 40 do 50% pacijenata, međutim ovaj tretman popraćen je nus pojavama poput teškog osipa, te mnogi prekinu liječenje. Prethodne studije pokazale su značajno poboljšanje stopa izlječenja kada se telaprevir dodaje standardnoj terapiji.

Do sada, jedina opcija za osobe kojima nije pomogao prvi krug tretmana, bio je drugi krug liječenja istim lijekovima. Novo ispitivanje, koje je finansirala kompanija Vertex Pharmaceuticals, a koja pravi telaprevir, uključivalo je 453 osobe koje nisu odgovorile na prvi krug liječenja. Sve su osobe imale najčešći oblik virusa koji je i najteži za liječenje, tj. genotip 1.

52 % osoba kojima je telaprevir dodan u drugi krug liječenja zajedno sa standardna dva lijeka, bili su izliječeni od virusa nakon 6 mjeseci, u poređenju na 14% onih koji su uzimali samo drugi krug standardna dva lijeka.

Međutim, terapija nije bila bez problema. „Bilo je također više nus pojava, osipa i anemije. Osim toga, stopa prekidanja liječenja bila je također viša,” istakao je McHutchinson.

Telaprevir je inhibitor proteaze, koji djeluje tako što blokira reprodukciju virusa hepatitisa C. Međutim, on nije jedini inhibitor proteaze koji se trenutno testira za hepatitis C. Drugi sličan lijek, boceprevir, kojeg razvija Merck, također se bori za odobrenje regulatorne agencije.

Nova era u liječenju hepatitisa C započeće kada prvi inhibitor proteaze bude odobren, rekao je Jacobson. “U medicinskoj zajednici nadaju se da će regulatorne agencije smatrati da ovaj lijek trebaju odobriti za sve populacije,” dodao je on.

IZVORI: John G. McHutchison, M.D., Duke Clinical Research Institute, Duke University Medical Center, Durham, N.C.;New England Journal of Medicine , 8. april 2010., www.healthday.com