Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Novi softver može pomoći da se predvidi težak porođaj

Naučnici su objavili da novi tip kompjuterske simulacije može predvidjeti da li će žena imati težak porođaj.

Porođajni kanal kod žene je zakrivljen i nije puno širi od bebine glave, što znači da beba mora proći kroz kanal uz pomoć specifičnog niza pokreta, pojasnili su francuski naučnici. Pojava problema prilikom ovog kretanja, poput, recimo, pogrešno okrenute bebine glave i to u pogrešnom momentu, može rezultirati teškim porođajem, rekli su oni.
Naučnici su koristili novi softver pod nazivom “Predibirth” da prerade snimke magnetne rezonance 24 trudnice. Na taj način načinjena je 3D rekonstrukcija i karlice i fetusa kod svake žene, zajedno sa 72 moguće putanje bebine glave kroz porođajni kanal.
Softver je, zatim, na osnovu ove simulacije producirao vjerovatnoću kod svake od žena za normalni porođaj.

Za 13 žena koje su imale normalne porođaje softver je prethodno dao visoko pozitivne rezultate, za 3 žene koje su podvrgnute carskom rezu softver je pokazao da su na visokom riziku od teškog poroda, 5 žena koje su porođene hitnim carskim rezom imale su blago povoljne, povoljne ili visoko rizične rezultate, a 3 žene porođene uz pomoć ekstrakcije vakuumom imale su blago povoljne rezultate.

“Ovo ide izvan granica običnog snimanja. Ovaj softver pravi simulaciju karakterstika mogućih porođaja,” rekao je dr. Olivier Ami, ginekolog na Odjeljenju za radiologiju u bolnici Antoine Becleres Hospital, University of Paris-Sud.

Ami je rekao da su rezultati simulatora bili “veoma tačni” i čini se da predstavljaju veliko poboljšanje u odnosu na često korištenu metodu pelvimetrije, tokom koje se mjeri karlica da bi se utvrdilo da li je adekvatna za porod prirodnim putem.

“Može se desiti da se žene sa malom karlicom porode bez problema, dok se može desiti da ženama sa velikom karlicom prilikom poroda bude neophodna mehanička pomoć,” rekao je Ami. “Ova nepouzdanost povećava stope carskih rezova.”

On je pritom istakao da je rizik od komplikacija i smrti šest do sedam puta veći kod hitnih carskih rezova u odnosu na planirane.

“Sa ovim virtualnim softverom za porođaj, većina poroda carskim rezom mogla bi se planirati, radije nego da se vrši hitno, a teški porođaji uz pomoć instrumenata mogli bi u bližoj budućnosti nestati ,” istakao je Ami.

S obzirom da je ova studija predstavljena na medicinskom sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike u Čikagu, podaci i zaključci trebaju se smatrati preliminarnim sve do objave istih u medicinskom časopisu.

IZVOR: HealthDay, decembar 2011., www.healthday.com