Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Odlazak u solarijume u mladosti povećava rizik od raka kože

Poznato je da izlaganje sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama može uzrokovati rak kože. Međutim, osobe svijetlije puti sve više koriste solarijume – izvore vještačke UV svjetlosti.

U cilju procjenjivanja dostupnih dokaza o vezi između korištenja solarijuma i malignog melanoma i drugih oblika raka kože, istraživačka grupa Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) analizirala je dosadašnje studije o ovom pitanju, te svoje rezultate objavila u Međunarodnom žurnalu raka (International Journal of Cancer) od 1. marta.

Na osnovu 19 informativnih studija, zaključeno je da je korištenje solarijuma povezano sa oboljevanjem od melanoma. Prvo izlaganje vještačkim UV zrakama prije 35 godine života značajno povećava rizik od melanoma, zaključeno je iz 7 informativnih studija. Iz 3 studije zaključeno je da je povećan rizik i od oboljevanja od karcinoma pločastih stanica kože, ali studije nisu našle vezu kada je u pitanju rak bazalnih ćelija.

Dokazi ne podržavaju tvrdnju da se korištenjem solarija koža može zaštiti od oštećenja koja mogu nastati kasnijim izlaganjem sunčevim zrakama. Prema tome, potrebno je djelovati u pravcu obeshrabrivanja mladih ljudi da koriste solarijume, te ozbiljno razmotriti mogućnost da se maloljetnicima ograniči pristup solarijumima.

Izvor: International Journal of Cancer, 1. mart 2007;120(5):1116-22.