Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Održan sastanak o imunizaciji migrantske djece

04.12.2019.

U četvrtak, 28.11.2019. godine, u sali za sastanke Uprave JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo održan je sastanak na temu imunizacije migrantske djece. Sastanku su prisustvovali generalni direktor JUDZKS, prof. dr. Mehmed Kulić, prof. dr. sc. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar iz JUDZKS,  direktorica JU Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, prof. dr. sc. Aida Pilav, sa saradnicima, dr. Mirza Palo ispred Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Fatima Čengić i Aldina Bukva-Mahmutović ispred UNICEF-a u BiH, Vivien Savoye iz UNHCR-a i Verica Rečević, menadžer programa Danish Refugee Council-a.

U uvodnom dijelu sastanka, prisutni su skrenuli pažnju na značaj imunizacije migrantske djece radi njihove lične zaštite, ali i zaštite stanovništva od izbijanja eventualnih epidemija oboljenja koja je moguće spriječiti vakcinacijom. Tokom sastanka istaknuto je da je UNICEF obezbijedio finansijska sredstva za nabavku vakcina i da je u toku njihova nabavka preko Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Nakon provedene diskusije, učesnici sastanka donijeli su zaključke i definisali konkretne korake koje je potrebno poduzeti u narednom periodu, te je planiran novi sastanak u prvoj polovini mjeseca decembra.

Na kraju sastanka, dr. Mirza Palo iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH zahvalio se generalnom direktoru JUDZKS, svim zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim profesionalcima za koje je rekao da već dvije godine nose teret pružanja zdravstvenih usluga migrantskoj populaciji, naglasivši da to čine vrlo stručno i predano.

JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo