Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Održana uvodna radionica o HINARI programu

U srijedu, 11.02.2015. godine u sali Edukativnog centra OJ Dom zdravlja Centar održana je uvodna radionica o korištenju HINARI programa za 15 predstavnika organizacionih jedinica JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

HINARI je program Svjetske zdravstvene organizacije koji omogućava zemljama u razvoju da imaju puni pristup tekstovima mnogobrojnih stručnih časopisa iz oblasti zdravstva, ali i iz drugih polja, kao i referensnim bazama, bazama meta-analiza, e-knjigama i drugim izvorima znanja, koji su od posebnog značaja za primjenjivanje medicine zasnovane na dokazima.

HINARI

Radionicu su vodili uposlenici Centra za nastavnu i naučno-istraživačku djelatnost JUDZKS, doc.dr. Zaim Jatić, spec. porodične medicine, i Esma Zlatar, prof., koji su prisutnima prezentovali osnovne karakteristike HINARI programa, način pronalaska željenih stručnih časopisa, načine pretraživanja PubMed baze, kao i mogućnosti korištenja programa za automatsko pravljenje referenci i bibliografija.

HINARI

Nakon prezentacije, predstavnici organizacionih jedinica koji su to željeli mogli su ući u HINARI program i pretraživati časopise i baze po željenoj oblasti i terminima.

Centar za NNID planira održavati dodatne radionice iz korištenja HINARI-a, kao i osigurati da predstavnici OJ u svojim matičnim domovima zdravlja održe prezentacije za svoje uposlenike, a sa ciljem da što veći broj uposlenika JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo iskoristi mnogobrojne prednosti i koristi koje pruža HINARI.

Samo neki od kvalitetnih izvora kojima se može pristupiti putem HINARI-a su: American Family Physician (American Academy of Family Physicians), The Lancet, New England Journal of Medicine, JAMA, Annals of Internal Medicine, Canadian Medical Association Journal, Pediatrics (American Association of Pediatrics), Archives Of Physical Medicine And Rehabilitation (Elsevier), Spine (Wolters Kluwer – Lippincott Williams & Wilkins), Journal of Physiotherapy (Elsevier), International Journal of Nursing Studies (Elsevier), American Journal of Clinical Nutrition (American Society for Nutrition), Journal of Dentistry (Elsevier), Dental Materials (Elsevier), časopisi iz psihologije od American Psychological Association, Dulcan’s Textbook of Child and Adolescent Psychiatry(American Psychiatric Publishing), The Cochrane Library, The Oxford Textbook of Medicine i drugi.