Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Omega-3 u trudnoći za pametnije dijete

Poznato je nekoliko ranijih studija koje su istraživale vezu između konzumiranja DHA (omega-3 esencijalne masne kiseline) tokom trudnoće i kognitivne funkcije kod djeteta, međutim, dosad nije analizirano konzumiranje DHA tokom trudnoće i sposobnost rješavanja problema kod djeteta u prvoj godini života.

Cilj ove studije stručnjaka sa Univerziteta u Connecticutu i Državnog univerziteta u Louisiani, SAD, bio je da testira hipotezu da bebe čije su majke tokom trudnoće konzumirale funkcionalnu hranu koja sadrži DHA pokazuju bolje sposobnosti rješavanja problema i memoriju prepoznavanja nego bebe čije su majke tokom trudnoće konzumirale placebo.

Studija je uključivala 29 trudnica koje su podijeljene u dvije grupe, od kojih je jedna grupa uzimala hranu pojačanu sa DHA od 24 sedmice trudnoće do poroda. U devetom mjesecu života, djeca su prošla pet testova koji su provjeravali sposobnost pronalaska skrivene igračke i memoriju.

Rezultati studije ukazali su na to da je konzumiranje DHA (omega-3 masnih kiselinama) imalo značajan uticaj na sposobnost rješavanja problemskih zadataka kod djece u 9 mjesecu života, ali nije bilo razlika između grupa kada je u pitanju memorija.

S obzirom na koristi koje omega-3 kiseline imaju na neurološki razvoj djeteta, trudnicama se savjetuje da u trudnoći i tokom dojenja konzumiraju 300mg DHA dnevno, međutim, neophodno je pažljivo odabrati izvore ili proizvode koji sadrže DHA. Najbolji prirodni izvori omega-3 masnih kiselina su masne ribe poput lososa, sardina i tunjevine. Zbog opasnosti od zagađenosti određenih riba živom, trudnicama se savjetuje da izbjegavaju ribe poput morskog psa, sabljarke ili kraljevske skuše.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, juni 2007., http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/6/1572