Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Optimalne su dvije čaše mlijeka dnevno

Manje ne osigurava dovoljno vitamina D, a više može umanjiti zalihe željeza

Vitamin D i željezo su nutrijenti od ključne vrijednosti, posebno kada je u pitanju razvoj dječijeg tijela i mozga. Tokom ove studije, naučnici su otkrili da dvije čaše dnevno predstavljaju odgovarajuću količinu mlijeka za dijete, istakao je autor studije dr. Jonathon Maguire, pedijatar u bolnici St. Michael’s Hospital u Torontu.

Prije ove studije, koja je objavljena 17. decembra 2012. u internet izdanju časopisa Pediatrics, preporuke o optimalnoj količini mlijeka nisu bile baš najjasnije, pojasnio je Maguire.

Vitamin D pomaže tijelu da apsorbuje kalcij iz mlijeka, a koji je neophodan za razvoj čvrstih kostiju. Vitamin D, također, može pomoći u sprečavanju razvoja autoimunih, respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja.
Vitamin D se najčešće nalazi u vitaminski ojačanoj hrani poput mlijeka. Tijelo također proizvodi ovaj vitamin nakon izlaganja suncu.

Željezo je, pak, neophodno za razvoj mozga. Nedostatak željeza, čak i ako nije u toj mjeri da se dijagnosticira kao anemija, može dovesti do slabijeg fizičkog i mentalnog razvoja, tvrdi se u studiji.

Da bi načinili preporuke koje bi uzele u obzir i vitamin D i željezo, Maguire i kolege u studiju su uključili više od 1300 djece između 2 i 5 godina života. Njihovi roditelji izvještavali su koje količine mlijeka djeca obično konzumiraju, a zatim su nivoi vitamina D i željeza mjereni kod djece putem krvi.

Istraživači su otkrili da kako je rastao unos kravljeg mlijeka kod djece, tako je rastao i nivo vitamina D, dok se nivo željeza smanjivao. Dvije čaše mlijeka dnevno obezbjeđuju dovoljne količine vitamina D za većinu djece. Za djecu tamnije kože, međutim, dvije čaše mlijeka dnevno nisu bile dovoljne za održavanje odgovarajućeg nivoa vitamina D tokom zimskih mjeseci (koža tamnije pigmentacije otežava sunčevim zrakama da pokrenu proizvodnju D vitamina).

Stoga, autori studije predložili su da je za ovu djecu potrebna suplementacija vitaminom D u zimskom periodu.
Naučnici su također otkrili da pijenje mlijeka iz flašice ne podiže količine vitamina D, ali da rezultira manjim količinama željeza. Ovi rezultati podržavaju ranije studije koje su pokazale da su djeca koja koriste flašicu na većem riziku od anemije.

U najvećem broju slučajeva, Maguire je istakao, radi se o tome da su niski nivoi željeza posljedica toga da djeca piju tolike količine mlijeka da su jednostavno previše sita da bi jela druge vrste hrane koje sadrže dovoljne količine željeza.

“Mlijeko je veoma dobar izvor nutrijenata, ali samo do određene granice,” rekao je on.

Emilia Baczek, pedijatrijski nutricionista u dječjoj bolnici La Rabida Children’s Hospital u Chicagu, rekla je da iako vitamin D ne utiče na nivoe željeza, kalcij koji se nalazi u mlijeku može otežati sposobnost tijela da apsorbuje željezo.

Iako je važno da djeca piju mlijeko, važno je i zapamtiti da mlijeko predstavlja samo dio zdrave prehrane, naglasila je ona.

Kada su u pitanju djeca kojoj su potrebni dodaci prehrani sa vitaminom D, preporučena doza za djecu stariju od 1 godine iznosi 600 međunarodnih jedinica dnevno.

IZVOR: HealthDay, decembar 2012., www.healthday.com