Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Osiguravanje dovoljnih količina vitamina D bebama

Novi izvještaj federalne vlade pokazao je da većina djece u SAD-u ne dobija dovoljne količine vitamina D, te bi stoga trebala uzimati dodatke ovog vitamina.

2008. godine, Američka akademija za pedijatriju povećala je preporučene dnevne doze vitamina D za djecu sa 200 međunarodnih jedinica (IU) na 400 IU dnevno. Međutim, veoma mali broj djece dobija dovoljne količine ovog vitamina.

“Receptori vitamina D prisutni su u gotovo u svakom tipu ćelije u tijelu,” istakla je vođa studije Cria G. Perrine, pri Centrima za kontrolu oboljenja i prevenciju SAD-a (U.S. Centers for Disease Control and Prevention).

Nedostatak vitamina D doveden je u vezu sa mnogim bolestima uključujući rak, dijabetes tip 1 i respiratorne probleme, dodala je Perrine.

Vitamin D je također od suštinskog značaja za razvoj kostiju.

Naučnici su otkrili da među bebama koje su uzimale isključivo majčino mlijeko, samo su 5 do 13 % njih, zavisno od uzrasta, dobijale dovoljne količine vitamina D. Kada su u pitanju bebe kojima je davana formula (mlijeko u prahu), 20 do 37 % su dobijale preporučenih 400 IU ovog vitamina.

Samantha Heller, nutricionista, rekla je da se “niski nivoi vitamina D možda ne čine kao velika stvar, međutim, upravo saznajemo da to jesu. Istraživanja pokazuju da su niski nivoi vitamina D povezani sa autoimunim bolestima poput multiple skleroze, psorijaze, kao i kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, osteoporoze, poremećaja raspoloženja, mišićnih problema, određenih oblika raka, i drugih oboljenja.”

Heller je dodala: “Izlaganje sunčevoj svjetlosti je jedan od najboljih načina generisanja vitamina D, pošto on nije prisutan u mnogim vrstama hrane. Međutim, za osobe koje žive u sjevernim područjima sunce nije dovoljno snažno da dovede do proizvodnje vitamina D tokom većine mjeseci u godini. Osim toga, inače savjetujemo ljude da koriste kreme sa zaštitnim faktorom radi prevencije raka kože, što također minimalizira sposobnost kože da proizvodi vitamin D.”

Dodaci prehrani su stoga sljedeća najbolja opcija. „Stručnjaci sada savjetuju minimalnu dnevnu dozu od 800 do 1000 IU za odrasle i stariju djecu tokom cijele godine. […] dok se za bebe preporučuje 400 IU vitamina D svakodnevno, počevši u prvih nekoliko dana života,” rekla je Heller.

Izvještaj je objavljen 22. marta u internetskom izdanju časopisa Pediatrics.

IZVOR: HealthDay, mart 2010., www.healthday.com