Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Pahuljice, kokice i integralne grickalice sadrže mnoštvo antioksidanata

Joe Vinson, profesor hemije na univerzitetu University of Scranton u Pensilvaniji i njegov tim otkrili su da svi proizvodi od cjelovitih žitarica za doručak, kao i mnoge grickalice na bazi žitarica sadrže značajne količine polifenola, oblika antioksidanasa za koje se smatra da izrazito koriste zdravlju.

S obzirom na to, potrošači trebaju razmisliti o tome da pahuljice postanu redovni dio njihove prehrane, rekao je Vinson, naglašavajući da za ovu studiju nije dobio nikakva finansijska sredstva od prehrambene industrije.

“Ranije, naučnici su smatrali da su vlakna aktivni sastojak u cjelovitim žitaricama – tj. razlog zbog kojeg pahuljice mogu dovesti do smanjivanja rizika od raka i srčanih oboljenja,” napomenuo je Vinson, te dodao: “Međutim, nedavna istraživanja govore da postoji mogućnost da su polifenoli moćniji.”

“Ustvari, otkrili smo da proizvodi od cjelovitih žitarica imaju slične količine antioksidansa po gramu kao voće i povrće,” rekao je Vinson. “Ovo je prva studija koja analizira ukupne fenol antioksidanse u pahuljicama za doručak i grickalicama, dok su ranije studije mjerile slobodne antioksidanse u proizvodima.”

Polifenoli se prirodno nalaze u biljkama i najčešći su antioksidans. Oni posjeduju protivupalna svojstva i naučnici vjeruju da mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i drugih bolesti.

Kada su u pitanju grickalice, Vinson je otkrio da najviše polifenola imaju kokice (2,6%), za kojima slijede integralni krekeri (0,45%).

Nutricionista Eva To oduševljena je studijom te je naglasila: ”Integralne žitarice za doručak odličan su izbor za osobe koje jedu masne doručke ili preskaču doručak u potpunosti, pošto doručak predstavlja najvažniji obrok u toku dana. Međutim, umjerenost je od ključnog značaja. Mnogi proizvodi od žitarica koji se koriste za doručak sadrže sastojke koji baš  i nisu zdravi, poput, recimo, prevelike količine šećera.”

IZVOR: Joe Vinson, Ph.D., University of Scranton, Scranton, Pa.; Eva To, nutricionista, White Plains, N.Y.; 18. avg. 2009., prezentacija na godišnjem sastanku Američkog hemijskog udruženja (American Chemical Society), Washington, D.C.