Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Pomozite tinejdžerima da se odbrane od nasilnika na internetu

Djeca i mladi koji putem interneta maltretiraju svoje vršnjake iz razreda i poznanike, rade to, između ostalog, zato što ne mogu odmah vidjeti posljedice svojih djela i pogrešno misle da nije moguće utvrditi da su upravo oni napisali te poruke ili e-mailove.

“Ako neka djevojčica postavi zloban komentar na internetu, ona ne mora biti svjedokom reakcije osobe koju je povrijedila,” objasnila je Brandie Oliver, profesor na univerzitetu Butler University u Indianapolisu, SAD, koja također nadzire i sprovođenje programa savjetovanja srednjoškolaca. “Mnogi učenici na internet postavljaju poruke koje nikada ne bi izrekli izravno u lice toj osobi.”
Djecu treba podučavati kako da stanu u svoju odbranu – i u stvarnom svijetu i u digitalnom svijetu, istakla je Oliver. “Djeca trebaju podići svoj glas i izravno reći drugoj djeci (posebno onoj koja ih maltretiraju) šta žele, a šta ne žele,” pojasnila je Oliver u izjavi ispred Univerziteta.

Kako je niz samoubistava mladih u SAD-u bacio svjetlo na fenomen maltretiranja preko interneta, Oliver je iznijela nekoliko savjeta koji mogu pomoći mladima da prebrode digitalne napade i da se zaštite od maltretiranja u budućnosti:

  • Prihvatajte za prijatelje preko interneta samo one osobe koje poznajete i u koje imate povjerenja.
  • Nemojte učestvovati u maltretiranju drugih preko interneta, tračanju ili postavljanju posramljujućih fotografija ili video snimaka – bilo vaših vlastitih, bilo tuđih.
  • Uvijek budite svjesni da SVE poruke, fotografije ili videa koji se postave na internet mogu vidjeti i drugi, te ih mogu komentarisati.
  • Roditelji se trebaju uključiti i pomoći svojoj djeci da razumiju svijet interneta, savjetuje Oliver. Osim toga, oni moraju ograničiti pristup internetu svojoj djeci ako smatraju da se njihovi tinejdžeri ne mogu nositi sa dramom koja se može razviti na internetu, rekla je ona.

Oliver je rekla da i njena kćerka tinejdžerka “pokušava da me ubijedi da baš svako ima profil na Facebooku. Znam da to nije istina, i smatram da moja kćerka još nije spremna na ovakav korak u digitalnom svijetu. Morate biti odlučni i jednostavno biti roditelj.”

Roditelji također trebaju usmjeriti svoju djecu prema aktivnostima koje izgrađuju njihovo samopouzdanje da bi se lakše odbranili od eventualnih napada nasilnički nastrojene djece. “Djeca sa samopouzdanjem imaju ugrađen štit protiv siledžija,” istakla je ona.

Na kraju, Oliver je dodala da mlade ljude treba ohrabrivati da se zauzmu za drugu djecu koja su žrtve vršnjaka nasilnika, te da prijave odrasloj osobi svaki oblik maltretiranja ili zlostavljanja.

IZVOR: HealthDay, oktobar 2011., www.healthday.com