Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Povijanje i rutina umanjuju plač bebe

Povijanje može pomoći smirivanju plača najmlađih beba, ali nije od velike pomoći kada beba napuni osam sedmica starosti, izvijestili su holandski istraživači.

S druge strane, djeca svih uzrasta manje su plakala kada su njhovi roditelji slijedili raspored i držali podražaje iz okoline na minimumu.

Pretjerano plakanje – koje je medicinski definisano kao plakanje više od tri sata dnevno tokom najmanje jednog dana u toku prethodne sedmice – može staviti djecu na rizik od neprimjerene reakcije roditelja, napomenuli su istraživači. Mnogi roditelji na plač umornog djeteta reaguju tako što ga podižu i nose, što samo povećava podražaj, a, osim toga, onemogućuje da dijete stekne naviku da zaspe samo.

Povijanje, ili čvrsto umotavanje djeteta, promovira se kao djelotvorna tehnika smirivanja djeteta, ali još uvijek ne postoje naučni dokazi koji bi to potvrdili, kažu istraživači.

Tokom studije, istraživači su poredili metodu uvođenja rasporeda i smanjivanja podražaja, koji su se već dokazali djelotvornim u prethodnoj studiji, sa tehnikom koja uključuje raspored, smanjivanje podražaja i povijanje. Tehnika rutine podrazumijeva da roditelji slijede “svakodnevni obrazac” kada je u pitanju djetetovo spavanje, hranjenje, interaktivna igra i vrijeme koje budno dijete samo provodi u krevetiću sa igračkama.

Četiri stotine roditelja čija su djeca pretjerano plakala dobili su savjete o slijeđenju rasporeda i smanjivanju podražaja iz okoline, dok je polovina njih bila i obučena da povija bebe prije spavanja.

Nakon prve sedmice, sva djeca su u prosjeku plakala sat manje dnevno. Krajem osme sedmice, bebe su plakale otprilike 40 minuta dnevno u prosjeku, u poređenju sa oko dva i po sata prije savjetovanja.

Bebe koje su bile stare od jedne do sedam sedmica na početku studije bile su smirenije kada je povijanje dodato rutini, dok je bebama starijim od osam sedmica najviše prijala sama rutina bez povijanja.

Rezultati pokazuju da povijanje može biti od posebnog značaja za prijevremeno rođene bebe i bebe s malom težinom, koje su posebno poznate po razdražljivosti, kazali su istraživači.

Oni su zaključili da se metoda povijanja može isprobati sa djecom koja previše plaču prije nego što napune osam sedmica starosti, ali i da je “uticaj prosječan”.

Izvor: Journal of Pediatrics, oktobar 2006.