Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

PREDSTAVLJAMO VAM – OJ DOM ZDRAVLJA CENTAR – VRAZOVA

Na nivou porodične medicine se uradi 70 posto pregleda, a centralni objekat će biti uskoro u novom ruhu

OJ Dom zdravlja Centar – Vrazova po mnogo čemu je specifična. Nalazi se u poslovno – administrativnoj zoni glavnog grada BiH. Zgrada koja je izgrađena u austro – ugarskom stilu kroz historiju je, kažu upućeni, imala različite namjene, od bolnice do kasarne. U modernom vremenu Dom zdravlja Centar – Vrazova u percepciji većine građana Kantona Sarajevo je „centralni i glavni Dom zdravlja u sistemu JU Dom zdravlja KS.

  • Vjerovatno je tako. U prilog toj konstataciji je i činjenica da Dom zdravlja Centar – Vrazova ima 54.037 registrovanih kartona zdravstvenih osiguranika, što je veći broj od broja građana koji su prijavljeni na području Općine Centar. Naša Organizaciona jedinica ima 32 tima porodične/obiteljske medicine na 15 lokaliteta. U Edukativnom centru koji se nalazi u centralnom objektu radi još 5 timova porodične/obiteljske medicine. Sedamdeset posto pregleda i usluga upravo bilježi porodična/obiteljska medicina jer smo mi ustanova primarnog nivoa. U 2022. godini Dom zdravlja Centar – Vrazova bilježi 467.132 registrovanih posjeta i 1.940 793 pruženih usluga. Dakle, zbir posjeta i usluga je impozantan, to je 2.407 925. To je znatan porast u odnosu na 2021. godinu kada nam je u fokusu bila borba protiv pandemije COVID-19. Postepeno smo se vraćali na mirnodopski sistem rada u zdravstvenom smislu, zaključuje mr. sci. med. prim. dr Amela Kečo, specijalista porodične medicine i šefica OJ Dom zdravlja Centar – Vrazova.

Jedna od karakteristika Općine Centar, barem je takva percepcija javnosti, da je naseljena mlađim ljudima, odnosno radno aktivnim stanovništvom, što na neki način određuje i dizajn pružanja usluga.

  • Brojke govore da imamo 17.303 registrovana pacijenta koji su stariji od 65 godina. Od 19 do 65 godina registrovana su 34.804 pacijenta. 1.800 pacijenata je od 14 do 18 godina. Znači, jedna trećina su stariji od 65 godina. To su egzaktni podaci. Ali naravno da imamo dosta mlade populacije i radno sposobnog stanovništva koji se opredjeljeni prema našem domu zdravlja, kaže mr. sci. med. prim. dr Kečo.

Dr. Amela Kečo kaže da sve službe koje pripadaju OJ Dom zdravlja Centar Vrazova imaju svoju dinamiku rada uz porodičnu medicinu koja je najopterećenija. Služba za laboratorijsku dijagnostiku u 2022. godini imala je 45.683 usluge i prema toj statistici svaki registrovani pacijent na području Općine Centar je barem jednom u toku godine napravio laboratorijsku pretragu.

  • Čekanje za ultrazvuk je do 60 dana i termini se daju u okvirima dobre ljekarske prakse u koordinaciji sa pacijentima koji po prirodi bolesti trebaju ostvariti usluge na sekundarnom i tercijarnom nivou. Napominjem, hitni slučajevi se tretiraju hitno i tu nema čekanja. Dosta smo opterećni i po pitanju RTG snimaka zuba, pojašnjava mr. sci. med. prim. dr. Amela Kečo.

Šefica OJ Dom zdravlja Centar Vrazova ističe i izuzetnu saradnju sa lokalnom zajednicom, odnosno čelnim ljudima Općine Centar.

  • Općina Centar je pokazala da ima senzibilitet prema potrebama primarne zdravstvene zaštite u smislu jačanja i unaprijeđenja naših usluga. Dobili smo 30.000 KM za kupovinu stomatološkog materijala. Unaprijedit ćemo uslugu u smislu popravaka zuba kod školske populacije. Nedavno smo zamijenili i sve led sijalice u hodnicima centralnog objekta kojih ima mnogo, kaže mr. sci. med. prim. dr. Kečo.

Kao značajan projekat u najavi dr. Amela Kečo spominje i postavljanje nove fasade na zgradu Doma zdravlja Centar – Vrazova, te mijenjanje stolarije i prozora.

  • Ovo je značajan projekat kojeg čekamo dugi niz godina. Fasada je odavno oronula, ali obzirom na važnost izgleda zgrade koja je rađena za vrijeme vladavine Austro-Ugarske monarhije neophodno je bilo da dobijemo sva odobrenja kojima se definiše taj izgled koji je dio kulturne baštine našeg grada. Imamo odobrenje i smjernice od stručnih ljudi u Zavodu za zaštitu i očuvanje spomenika KS kao i odobrenje od Zavoda za izgradnju KS. Prema našim saznanjima, početkom maja kreće rekonstrukcija i postavljanje fasade. Također, želim najaviti da uskoro kreće i adaptacija i rekonstrukcija lokaliteta Jablanička. Energoinvest je uradio projekat, obezbijeđena su i finansijska sredstva, namještaj je već kupljen. Biće to potpuno drugačiji objekat od ovog sada i radit će se po evropskim standardima, kaže na kraju mr. sci. med. prim. dr Amela Kečo.

Arman ŠARKIĆ, prof. soc

Centar za NNID