Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

PREDSTAVLJAMO VAM – OJ DOM ZDRAVLJA NOVI GRAD

Dr Mašović: Pružamo usluge u najmnogoljudnijoj opštini  i uspješno se nosimo sa svim izazovima!

Uz  ime Doma zdravlja Novi Grad oduvijek se vezao epitet “Dom zdravlja koji pruža usluge na području najmnogoljudnije opštine u FBiH”. Općina Novi Grad prema posljednjim podacima ima 122.751 stanovnika, od tog broja 24.258 je dječija populacija. Teritorija ove općine je velika, zauzima 48  kvadratnih kilometara. Ovih činjenica bio je svjestan i šef OJ Doma zdravlja Novi Grad dr. Admir Mašović spec. radiodijagnostike pri dolasku u ovako, po mnogo čemu, specifičan i kompleksan Dom zdravlja.

  • Velika je čast, a i obaveza biti šef ovako velikog Doma zdravlja kao što je Novi Grad. Epitet “najmnogoljudnija opština” moji saradnici i ja osjetimo svaki dan. Osjetimo pritisak, ali i ovladamo njim kao zdravstveni profesionalci. Napravili smo dobar radni ambijent i stalno radimo na dobrim međuljudskim odnosima što na kraju rezultira i dobrim rezultatima na terenu kojeg pacijenti prepoznaju. Mi smo kao jedna porodica, zaključuje dr. Mašović.   

U posljednjem periodu OJ Dom zdravlja Novi Grad u mnogim segmentima radi na poboljšanju zdravstvene usluge.

  • Istina je. Dosta stvari smo uradili. Od nabavke multifunkcionalnog sanitetskog vozila do nabavke RTG i OPG aparata, te ultrazvuka. Na taj način poboljšavamo rad Službe za ultrazvučnu i radiološku dijagnostiku, odnosno podižemo kvalitet cjelokupne zdravstvene usluge na području Općine Novi Grad. Iz navedenih razloga 13.04.2023. godine otvorili smo i ambulantu porodične medicine na Alipašinom Polju u C fazi kako bi na svaki način bili što bliži pacijentima kao krajnjim korisnicima naših usluga. Uradili smo i utopljavanje ambulante porodične medicine Rajlovac, a osvježili smo i redizajnirali mobilijar koji pripada Centru za fizikalnu medicinu i Stomatološka služba u Saraj-Polju bogatija je za novu, najsavremeniju stomatološku stolicu, kaže dr. Admir Mašović.

Da je OJ Dom zdravlja Novi Grad po mnogo čemu specifična govori i činjenica da je u centralnom objektu smješten i “hladni lanac” koji je neophodan za pravilno skladištenje i održavanje vakcina, ali i Call centar čija je namjena da pacijentima olakša put u smislu brže i efikasnije realizacije zdravstvene usluge. Ovaj centar radi na nivou JU Dom zdravlja KS i otvoren je za sve građane Kantona Sarajevo. Radno vrijeme je od 7.30 do 20.30 radnim danima, a subotom od 7.30 do 15 sati. Jedinstveni pozivni broj je 033 258 200.

  • Mi smo u OJ Dom zdravlja Novi Grad napravili dobre uslove u tehničkom smislu i za Call centar i za takozvani “hladni lanac”. Na našem najvećem lokalitetu Saraj-Polje nalaziće se i Centar za rani rast i razvoj, a već od ranije u centralnom objektu Novog Grada smještene su i dvije iznimno važne službe, palijativna i patronažna. Evo, po svemu navedenom zaista možemo reći da smo posebna i kompleksna Organizaciona jedinica u sastavu JU Dom zdravlja KS, kaže na kraju razgovora dr. Admir Mašović, šef OJ Dom zdravlja Novi Grad.

Arman ŠARKIĆ

(NNID)