Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Preporuke za postupanje korisnicima usluga Centra za mentalno zdravlje

Ove informacije su namijenjene prvenstveno svim osobama koje se od ranije nose sa problemima u mentalnom zdravlju, posebno onima koji koriste psihofarmake, a našli su se u situaciji epidemiološke krize vezano za virus COVID-19 (Korona virus).

Osobe sa već postojećim problemima u mentalnom zdravlju visoko su rizična grupa za razvijanje psiholoških problema kao odgovora na epidemiološku krizu! (https://www.cdc.gov/…/…/prepare/managing-stress-anxiety.html)


U ovoj situaciji važno je da se sjetite slijedećeg:

  • Pobrinite se za fizičku sigurnost – ukoliko nemate potrebe, ne napuštajte kuću, ne izlažite se riziku, pridržavajte se uputa o samoizolaciji. Kao i do sada, nastavite da brinete o svom tijelu, da redovno spavate, jedete zdravo, vježbate – ne dozvolite da vas ova promjena u tome izbaci iz rutine! Zadržite koliko god možete ritam koji ste imali dok ste izlazili iz kuće i imali obaveze.
  • Ne prekidajte sa lijekovima – uz pomoć vaših bližnjih na vrijeme se pobrinite za dovoljne količine lijekova koje koristite i ni u kom slučaju ne mijenjajte rutinu u tom smislu!
  • Normalizujte! – ako prepoznate da ste pod većim stresom nego inače i da ste uplašeni od ove situacije, nemojte sami sebe preplašiti da vam se stanje sa mentalnom bolešću dramatično pogoršalo. Prihvatite da ćemo se od ove situacije neko vrijeme svi osjećati više uznemireno i da je to normalna reakcija na sve što se dešava.
  • Alarmirajte na vrijeme – ukoliko ipak prepoznate da vam treba psihijatrijska intervencija ili dodatna pomoć, alarmirajte na vrijeme svoje bližnje i/ili medicinsko osoblje koje vas vodi, koji će vas uputiti na dalje korake. Bolnice i domovi zdravlja jesu zaokupljene kriznom situacijom, ali i dalje postoji system podrške i mjesto za vas u sistemu zdravstvene zaštite!
  • Ostanite u kontaktu – ukoliko imate društvene mreže, viber, ostanite u kontaktu sa ljudima koji su vam značajni.
  • Sjetite se resursa podrške – već ste mnogo radili na sebi i znate koji su vam resursi podrške. Oslonite se na svoje bližnje, sjetite se gdje I na koji način dobijate podršku i koristite to.
  • Vratite osjećaj sigurnosti – u ovim vremenima najviše je narušen osjećaj sigurnosti, a to vas dodatno može podsjećati na druge situaciju u kojima ste se osjećali nesigurno, izbačeno iz kolosjeka, ranjivo. Okružite se stvarima, ljudma, ritualima koji vam vraćaju osjećaj sigurnosti.
  • Držite se činjenica – izbjegavajte neformalne savjete, priče I zastrašivanja vezano za virus, držite se isključivo zvaničnih obavještenja, kako bi ste bili u toku zbog vlastite sigurnosti. Pokušajte izbjeći da vam ova tema postane opsesija.Smanjite količinu informacija koju prikupljate o ovoj temi.
  • Ostanite aktivni – nemojte zaboraviti na svoje hobije, aktivnosti, obaveze koje možete raditi u ovim okolnostima a koje vas čine sretnim I sigurnim. Pokušajte isprobati I neke nove za koje do sada niste imali vremena.
  • Znajte da je ovo privremeno – osvijestite da je ovo kratkotrajna situacija koja će proći I da vas čeka mnogo toga čemu ćete se neometano vratiti u budućnosti.

Pazite na svoje fzičko i mentalno zdravlje, a mi smo tu za vas.

Centri za mentalno zdravlje

JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo