Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Press konferencija povodom štrajka Sindikata radnika u zdravstvu u KS

SA PRESS KONFERENCIJE POVODOM ŠTRAJKA SINDIKATA RADNIKA U ZDRAVSTVU

Prof.dr Kulić: Građani nemaju razloga za bojazan tokom trajanja štrajka u JU Dom zdravlja KS!

U prostorijama menadžmenta JU Dom zdravlja KS, v.d generalnog direktora prof.dr Mehmed Kulić, u četvrtak, 29. avgusta 2019. godine ugostio je ministrice Vlade KS Almu Sofić (Ministarstvo zdravstva) i Lejlu Brčić (Ministarstvo pravde i uprave), te ministre Amela Kovačevića (Ministarstvo finansija) i Malika Garibiju (Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica).

Tom prilikom u prisustvu brojnih medija upriličena je press konferencija u vezi najavljenog štrajka uposlenika u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Prisutni ministri koji čine pregovarački tim zajedno sa prof.dr Kulićem upoznali su javnost, između ostalog, sa detaljima Sporazuma o utvrđivanju poslova koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka. Na press konferencji je istaknuto da je pravovremeno i prema zakonskim odrednicama potpisan spomenuti sporazum sa sindikatom. 

– Navedeni su svi poslovi iz raznih oblasti za koje se ne smije prekidati rad zdravstvenih radnika. To se odnosi na porodičnu medicinu, stomatološku djelatnost, fizijatrijsku, propisivanje lijekova za hronične terapije, vakcinaciju, sistematske preglede vulnerabilnih struktura društva kao što su djeca, predškolski uzrast… Većinu tih sistematskih pregleda smo uspjeli obaviti u proteklom periodu, a ostalo ćemo rješavati u toku, poručio je prof.dr Kulić.

Tačka spoticanja, kako je rečeno, je Granski kolektivni ugovor koji nije potpisan od 7. februara prošle godine, te borba za veći koeficijent, odnosno veće plate. Vlada KS je uposlenicima u štrajku ponudila da potpišu ono što već imaju, i nije  pristala na zahtjev za povećanje najniže satnice niti izmjene koeficijenata, a ponuđeno je da 20. marta 2020. godine pregovaraju o toj temi.

Amel Kovačević, ministar finansija Kantona Sarajevo, istakao je da Vlada nije u prilici da u budžetu za 2020. godinu osigura dodatna sredstva od 31 milion KM na godišnjem nivou za isplatu ličnih primanja zdravstvenih radnika, što je njihov suštinski zahtjev.

– U ovom trenutku smo dovedeni u situaciju da štrajk počinje jer se kompromisno rješenje nije moglo postići, poručio je ministar te dodao:

-Znajući da su prethodne vlade imale društveni dijalog sa sindikatima desile su se značajne promjene, te cijeneći bitnost jednog od najznačajnijih segmenata kad je u pitanju kvalitet života, moramo priznati da nažalost kvaliteta usluga nije u korelaciji sa povećanjem primanja koja su se desila u prethodnom periodu. Mi smo u ovoj fazi spremni da radimo kako bismo imali zadovoljnog pacijenta i građanina kad je u pitanju zdravstvena zaštita.

Ministrica zdravstva Amela Sofić istakla je da razumiju zahtjeve Sindikata i da im je žao što nisu postigli dogovor, ali da novca za povećanje plata nema.

– Nudili smo kolektivni ugovor u kojem su bila sadržana sva njihova dosadašnja prava, uključujući i povećanje plata od 30 posto koje su dogovorili prošle godine. Važno je istaći da smo mi sredstva koja oni sad traže usmjerili u poboljšanje zdravstvene zaštite, programe liječenja teško oboljele djece, invalida, u inostranstvu i ove godine zapošljavamo 336 novih radnika i 130 sljedeće godine. To su sve zdravstveni radnici koji trebaju rasteretiti rad postojećih radnika, da budu dostupniji pacijentima, da smanjimo liste čekanja i povećamo standarde broja zdravstvenih radnika po broju stanovnika u našem kantonu. U ovom momentu smo se usmjerili prema pacijentu, kazala je Sofić.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić kazala je da ljekari ne idu u štrajk, već Sindikat radnika u zdravstvu.

-Dakle, medicinske sestre, tehničari i administracija su u štrajku. Sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja nisu sredstva zaposlenih u javnom zdravstvu to su sredstva pacijenata, svih nas građana Kantona koji ulažemo i imamo pravo da tražimo što kvalitetniju uslugu i što veći obim prava. Vlada KS je nastojala doći do kompromisa. Ponudili smo im mogućnost da otvorimo nove pregovore u martu 2020. godine. Mi smo sada uveli novi program za liječenje boračke populacije, teško oboljele djece, povećana su sredstva za lijekove, za banjska liječenja, za ortopedska pomagala. Razumijemo poziciju Sindikata – zaključila je Brčić.

Prof.dr Mehmed Kulić na kraju je istakao da građani nemaju razloga za bojazan kad je riječ o uslugama koje zdravstveni radnici trebaju pružiti, a to se posebno odnosi na urgentna stanja u medicini, bez obzira o kojem urgentnom stanju se radi, da li je to iz internističke, hirurške oblasti, bilo kakvih udesa, infarkta, plućnih, abdominalnih i drugih oboljenja.

– Građani mogu biti spokojni i u vrijeme trajanja štrajka sve ove usluge će biti adekvatno pružene, potvrdio je v.d generalnog direktora JU Dom zdravlja KS prof.dr Kulić.

A. ŠARKIĆ