Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Pretjerano utopljavanje bebe je opasno

Pretopljavanje dojenčadi, posebno tokom hladnih mjeseci kada su učestale gripe i druge vrste infekcija, može povećati rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčeta (SIDS), tvrde stručnjaci iz Centra za djecu Johns Hopkins.

Sindrom iznenadne smrti dojenčeta (SIDS) vodeći je uzrok smrti djece ispod jedne godine života.

Mnogi roditelji i dadilje nisu svjesni da pretjerano umotavanje, koje može dovesti do porasta tjelesne temperature, predstavlja faktor rizika za SIDS. A kada se pretopljavanje kombinuje sa infekcijama i nesigurnim položajima za spavanje, koji predstavljaju druga dva faktora rizika za SIDS – onda je to recept za katastrofu, rekla je dr. Ann Halbower, direktor Programa za poremećaje spavanja pri Centru za djecu.

“U mojoj praksi, često sam se susretala sa činjenicom da novi roditelji ne znaju sve rizične faktore za SIDS, ne znaju kako da pravilno polegnu dijete i da ga previše ne umotavaju,” rekla je Ann Halbower. “To su stvari o kojima pedijatri jednostavno nedovoljno podučavaju roditelje.”

Već je uveliko poznato da je najsigurniji položaj spavanja za bebe na leđima. Ipak, značaj broj roditelja i dadilja još uvijek dojenčad stavlja da spavaju na stomak ili na bok, što u oba slučaja predstavlja rizik za dijete.

“Nekoliko studija provedenih u gradovima pokazale su da mnoga djeca spavaju pokrivena ili umotana u previše pokrivača, ili u krevetima zajedno sa drugim članovima porodice,” rekla je Halbower.

Ona, također, naglašava da se roditelji trebaju oduprijeti nagonu da pretopljavaju bebe tokom zime, kada je vani hladno i kada su infekcije česte.

“Bolesne bebe trebaju otpustiti temperaturu iz tijela, pa pretopljavanje djeteta predstavlja, vjerovatno, najgore što možete uraditi u toj situaciji,” rekla je ona.

Da umanje rizik od SIDS-a, mladi roditelji trebaju poduzeti sljedeće mjere predostrožnosti:

  • Bebe stavljajte da spavaju na leđima u njihovom zasebnom krevetiću.
  • Djetetove nožice približite dnu krevetića, tako ćete spriječiti da se bebe prevrću.
  • Dekice podavijte ispod djetetovih nožica; nikada nemojte podavijati dekicu više od pazuha djeteta.
  • Nikad ne pokrivajte lice ili glavu bebe, pošto većinu viška tjelesne toplote bebe ispuštaju kroz glavu.
  • Nikad nemojte zaspati sa bebom na kauču, jer se možete okrenuti i pritisnuti bebu ili je ispustiti.
  • Nemojte dopustiti da beba dijeli krevet sa starijom braćom i sestrama i/ili roditeljima; beba može spavati u sobi sa roditeljima, ali u zasebnom krevetiću.
  • Nemojte se u potpunosti oslanjati na spravice za kontrolu sna bebe; ovi uređaju mogu detektovati poremećaje u ritmu srčanih otkucaja i prestanak disanja, ali ne mogu otkriti pad nivoa oksigena i druge suptilne promjene koje mogu dovesti do SIDS-a.
  • Imajte na umu da su bebe rođene prije termina na većem riziku od SIDS-a.

IZVOR: HealthDay, www.healthday.com