Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Pripremite se za ambroziju: preventivne mjere

Ambrozija, uzrok tegoba kod mnogih osoba sa alergijama, uskoro će početi cvjetati. A to znači nekoliko mjeseci svrbljivih i suznih očiju, curenja iz nosa, bolnog grla, otežanog disanja i problema sa spavanjem.

Iako svaka biljka ambrozije živi samo jednu sezonu, ona proizvodi jednu milijardu polenskih ćestica koje mogu putovati i do 640 km putem vjetra.

Osobe koje pate od alergija na ambroziju olakšanje tipično osjete tek sa prvim mrazom.

Tipična alergijska reakcija na ambroziju je slična polenskoj groznici, iako neke osobe sa ovom alergijom reaguju i na unos određenog svježeg voća i povrća, poput banana, krastavaca, tikvica i dinja. Kod tih osoba javlja se svrbež i blago oticanje oko usta, što je poznato kao sindrom oralne alergije.

Da biste smanjili izloženost ambroziji i simptome alergije na polen ove biljke, Američka fondacija za astmu i alergije savjetuje da poduzmete sljedeće korake:

  • Držite prozore zatvorenim. Koristite unutrašnje klima-uređaje koji čiste, hlade i isušuju zrak, po mogućnosti sa ugrađenim HEPA filterom. Na taj način se uklanjaju polenske ćestice iz zraka u kući.
  • Kada su u zraku prisutne velike količine polena ili plijesni, izlazite van samo kada je to neophodno. Stope polena u zraku najviše su obično između 10 i 15 sati. Kiše i niže jutarnje temperature (ispod 10 oC) smanjuju otpuštanje polena.
  • Poslove oko košenja trave i skupljanja lišća trebate prepustiti drugoj osobi. Također, posteljinu sušite u kući da bi se spriječilo nakupljanje ćestica polena iz vanjskog zraka.
  • Ako morate boraviti van kuće na dane kada su prisutne velike količine polena u zraku, nosite zaštitnu masku za polen.
  • Prije odlaska na spavanje operite kosu i tijelo da biste saprali polen i spriječili njegovo nakupljanje na jastuku.
  • Nekim osobama koje pate od alergija na ambroziju koriste imunoterapijske injekcije, a koje prema Američkoj fondaciji za astmu i alergije mogu umanjiti simptome kod čak 90% pacijenata.

IZVOR: National Allergy Bureau, http://www.aaaai.org/nab/index.cfm, avgust 2009.