Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Privremena izjava COVID-19 pododbora Svjetskog savjetodavnog odbora SZO za sigurnost cjepiva o AstraZeneca COVID-19 cjepivu

   |Objavljeno  7. aprila 2021. godine / Izjava /

COVID-19 pododbor Globalnog savjetodavnog odbora SZO za sigurnost cjepiva (GACVS) je pregledao izvještaje o rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka s niskim nivoom trombocita nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca COVID-19 (uključujući Covishield) od pojave navedenih znakova prije nekoliko sedmica.

Na svom najnovijem sastanku 7. aprila 2021. godine, pododbor je pregledao najnovije informacije European Medicines Agency /Europske agencije za lijekove/, zajedno s podacima United Kingdom’s Medicines and other Health products Regulatory Agency (MHRA), /Regulatorne agencije Ujedinjenog Kraljevstva za lijekove i druge zdravstvene proizvode (MHRA)/ i drugih država članica i primijetio je sljedeće:

  • Na osnovu trenutnih podataka, uzročno-posljedična veza između cjepiva i pojave krvnih ugrušaka s niskim nivoom trombocita se smatra vjerojatnom, ali nije potvrđena. Potrebne su specijalizirane studije kako bi se u potpunosti razumio potencijalni odnos između cijepljenja i mogućih faktora rizika.
  • Pododbor GACVS nastavit će prikupljati i pregledavati daljnje podatke, kao što je to činio od početka programa COVID cjepiva.
  • Važno je napomenuti da su, iako zabrinjavajući, događaji koji se procjenjuju vrlo rijetki, a prijavljen je mali broj među gotovo 200 miliona pojedinaca koji su primili vakcinu AstraZeneca COVID-19 širom svijeta.
  • Rijetki neželjeni događaji nakon imunizacije bi trebali biti procijenjeni u odnosu na rizik od smrti od bolesti COVID-19 i potencijala cjepiva da spriječe infekcije i smanje smrtnost zbog bolesti. U tom kontekstu, treba napomenuti da je do danas najmanje 2,86 miliona ljudi umrlo od bolesti COVID-19 širom svijeta.
  • Nuspojave u roku od dva ili tri dana nakon vakcinacije, od kojih je većina blage i lokalne prirode, su očekivane i česte. Međutim, osobe koje imaju bilo kakve ozbiljne simptome – kao što su otežano disanje, bol u prsima, oticanje nogu, neprestani bolovi u trbuhu, neurološki simptomi, kao što su jake i trajne glavobolje ili zamagljen vid, sitna tačkasta krvarenja na koži izvan mjesta datog cjepiva  – otprilike od četiri do 20 dana nakon vakcinacije, trebaju potražiti hitnu medicinsku pomoć. Kliničari trebaju biti upoznati s relevantnim definicijama slučajeva i kliničkim smjernicama za pacijente koji imaju trombozu i trombocitopeniju nakon cijepljenja protiv COVID-19. U tu svrhu, pododbor GACVS je također predložio da se sazove odbor kliničkih stručnjaka, uključujući hematologe i druge specijaliste, za savjete o kliničkoj dijagnozi i vođenju slučajeva.
  • Treba razmotriti aktivni nadzor, uključujući istrage na kontrolnom sentinel  mjestu / u bolnici, kako bi se dalje karakterizirali ovi rijetki događaji. SZO je razvila predložak protokola a koji bi zemlje mogle prilagoditi za takve studije. GACVS će se ponovo sastati sljedeće sedmice kako bi pregledao dodatne podatke i po potrebi će izdati daljnje preporuke.

SZO pažljivo prati uvođenje svih vakcina protiv COVID-19 i nastavit će usko surađivati sa zemljama u upravljanju potencijalnim rizicima te će korištenjem nauke i podataka vršiti pokretanje odgovora i preporuka.

U opsežnim kampanjama vakcinacije normalno je da zemlje identificiraju potencijalne neželjene događaje nakon imunizacije. To ne znači nužno da su događaji povezani sa samom vakcinacijom, ali moraju se istražiti kako bi se osiguralo brzo rješavanje bilo kakvih sigurnosnih problema. Vakcine, kao i svi lijekovi, mogu imati neželjene efekte. Primjena vakcina temelji se na analizi rizika naspram koristi.

Izvor:

Modificirano prema WHO. Dostupno na https://www.who.int/news/item/07-04-2021-interim-statement-of-the-covid-19-subcommittee-of-the-who-global-advisory-committee-on-vaccine-safety [8.4.2021.]

Pripremio:

Centar za nastavnu i naučno-istrživačku djelatnost JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo