Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Programi na nivou zajednice pomažu da se poboljša ponašanje tinejdžera

Preventivni sistem na nivou zajednice može dovesti do trajnog smanjenja pušenja, konzumiranja alkoholnih pića, nasilja i drugog problematičnog ponašanja kod tinejdžera, pokazala je nova studija.

Sistem “Zajednice kojima je stalo” (The Communities That Care) pomaže zajednicama da odaberu programe koji su se pokazali djelotvornim za sprečavanje problematičnog ponašanja mladih.

Sistem su razvili naučnici sa univerziteta University of Washington u SAD-u, a koji su sproveli studiju analizirajući ponašanje više od 4400 mladih u 24 mala do srednje velika grada u državama Colorado, Illinois, Kansas, Maine, Oregon, Utah i Washington.

U polovici gradova primijenjena je edukacija o sistemu “Zajednice kojima je stalo”. U tim gradovima, učenici od 5. do 9. razreda učestvovali su u programima dizajniranim da umanje rizične faktore poput sukoba u porodici i poteškoća u školi. Ponašanje svih učenika učesnika u studiji procijenjeno je u prvom razredu srednje škole.

Omladina koja je živjela u gradovima koji su primijenili ovaj program prevencije manje je pila i pušila u odnosu na omladinu u gradovima bez ovog programa. Delikventno ponašanje poput vandalizma, krađe i nasilja, također je umanjeno među omladinom u gradovima sa ovim programom.

“Ono što je uzbudljivo u vezi sa ovom studijom jeste da je umanjeno korištenje alkoholnih pića, cigareta i nasilja bilo očito čak i kada je vanjska pomoć provođenju ovog programa bila okončana. To pokazuje da koalicije unutar zajednice mogu načiniti trajnu razliku u zdravlju svoje omladine širom zajednice,” istakao je glavni autor studije J. David Hawkins, direktor istraživačke grupe Univerziteta – Social Development Research Group.

IZVOR: University of Washington, oktobar 2011.,www.washington.edu