Prolaktin može spriječiti agresivni rak dojke

Najnovije istraživanje američkih naučnika pokazalo je da prolaktin – hormon koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka – blokira gen koji čini rak dojke agresivnijim.

Ovo otkriće moglo bi dovesti do boljih dijagnostičkih testova za rak dojke i novih načina liječenja ovog oboljenja.

Naučnici su otkrili da hormon prolaktin, koji normalno stimuliše razvoj dojki i proizvodnju mlijeka, umanjuje nivoe onkogena nazvanog BCL6. Prethodne studije pokazale su da BCL6 igra ulogu u slabo diferenciranom raku dojke. Žene sa ovim tipom raka dojke imaju lošu prognozu za oporavak.

U velikoj mjeri, ulogu prolaktina u raku dojke sprovodi proteinski put Stat5, a deaktivacija Stat5 je povezana sa slabo izdiferenciranim rakom dojke.“ Otkrili smo da prolaktin blokira ekspresiju BCL6 proteina, te se pokazalo da je Stat5a, ali ne i veoma slična varijanta Stat5b, uključen u ovaj proces kao medijator prolaktina,” rekao je dr. Hallgeir Rui, profesor biologije raka i medicinske onkologije na fakultetu Jefferson Medical College pri univerzitetu Thomas Jefferson University.

“Smatramo da prolaktin igra značajnu ulogu u prevenciji agresivnih oblika raka dojke, te da postoji veza između gubitka Stat5 i povećanja BCL6 i nastajanja agresivnijeg oblika raka,” dodao je Rui.

Njegov istraživački tim otkrio je da je veza bila konzistentna kod nekoliko različitih linija ćelija raka uzgojenih u laboratoriji, kao i kod uzoraka raka dojke od ljudi i miševa.

Studija je objavljena na internetu 2. februara u časopisu Cancer Research.

IZVOR: Healthday, februar 2009., www.healthday.com