Promjene u spavanju prethode tjelesnim promjenama pri ulasku u pubertet

Nova studija pokazala je da se promjene u navikama spavanja javljaju prije tjelesnih promjena, i da one mogu biti prvi znak da dijete ulazi u pubertet.

Poznato je da je pubertet vrijeme ne samo tjelesnih promjena, već i promjena u mozgu, ponašanju, kontroliranju emocija i navikama spavanja. Ranije se smatralo da se fizički razvoj javlja ranije ili istovremeno kada i promjene u navikama spavanja.

Međutim, to je opovrgla studija koju je predvodio dr. Avi Sadeh, sa univerziteta u Tel Avivu, Izrael, a koja je uključivala 94 djece između 9 i 11 godina, čije su navike spavanja praćene uz pomoć uređaja koji se postavlja na zglob ruke.

Rezultati studije “za roditelje znače da ako njihovo dijete počne pokazivati značajne promjene u navikama spavanja u ovim godinama, onda će se najvjerovatnije uskoro javiti i druge pubertetske promjene.”
Naučnici su primijetili da su djeca prije ulaska u pubertet počela kasnije odlaziti na počinak – u prosjeku 50 minuta kasnije – i spavati manje – u prosjeku 37 minuta – tokom noći. Neka djeca počela su se i češće buditi tokom noći.

Prema Sadehu, promjene u navikama spavanja poput onih primijećenih u studiji mogu utjecati na ponašanje djece i njihovu sposobnost funkcioniranja tokom dana.

“Prema tome, roditelji trebaju biti svjesni rizika, te trebaju u određenoj mjeri nadzirati djecu da bi spriječili razvoj haotičnih navika spavanja koje mogu samo povećati probleme,” dodao je Sadeh.

Stručnjaci u principu savjetuju da adolescenti spavaju devet sati svake noći. Da bi to postigli, stručnjaci Američke akademije za medicinu spavanja savjetuju da djeca održe konzistentnu rutinu odlaska u krevet, da izbjegavaju dugo spavanje vikendima, te da ne čitaju, gledaju TV ili pričaju na telefon dok su u krevetu.

IZVOR: Sleep, 1. decembar 2009., www.journalsleep.org