Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Propasirana hrana loše utiče na vještinu žvakanja kod beba

Gill Rapley, zamjenica direktora Unicef-ove Baby Friendly inicijative u Velikoj Britaniji istaknula je (u svoje ime, ne ispred organizacije) da se bebe do šest mjeseci života trebaju hraniti samo mlijekom (majčinim ili vještačkim), što je u skladu sa istraživanjem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje je pokazalo da mlijeko zadovoljava sve nutricionističke potrebe bebe do te starosne dobi.

Kad beba napuni 4-6 mjeseci života, roditelji znaju napraviti grešku i početi hraniti djecu propasiranom hranom, što je, po njenom mišljenju, pogrešno. Gđa Ripley je već 25 godina zdravstveni radnik u kućnim posjetama i stalno se susretala sa istim problemima, naime, roditelji tvrde da u toj fazi djeca dobijaju zatvor ili postaju “izbirljiva” oko hrane koju jedu.

Ona smatra da djeca koja napune šest mjeseci postaju sposobna da uzimaju komadiće hrane, stavljaju je u usta i žvaču.

Zato, ako im se tada servira propasirana hrana, može doći do odlaganja razvoja vještine žvakanja.

Umjesto toga, treba im se nastaviti davati mlijeko, a pored toga i komadići čvrste hrane koje mogu žvakati.

Gill Rapley tvrdi da djeca koju se hrani propasiranom hranom imaju malo kontrole nad onim što jedu, što može dovesti do zatvora i izazvati negativnu reakciju tako da postanu izbirljivi po pitanju hrane.

Profesor David Candy, pedijatrijski gastroenterolog pri Royal West Sussex NHS Trust izjavio je da ovaj prijedlog može biti koristan, ali da je teško tačno utvrditi momenat u kojem bebe mogu početi jesti čvrstu hranu, zbog razlika u individualnom razvoju vještine žvakanja, te da nekada propasirana hrana može pomoći roditeljima da lakše naviknu dijete da prijeđe sa tečne na čvrstu vrstu hrane.

Izvor: BBC, juni 2007., www.bbc.co.uk