Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Prvi posao za 32 doktora medicine

POTPISAN UGOVOR IZMEĐU SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE KS I JU DOM ZDRAVLJA KS

Srijeda, 09.10.2019. – Trideset dva doktora medicine narednih 12 mjeseci radit će u JU Dom zdravlja KS, što je rezultat Odluke Vlade KS o izmjenama i dopunama u vezi programa zapošljavanja, te potpisivanja Ugovora između Službe za zapošljavanje KS i JU Dom zdravlja KS.

Tom prilikom prisutnima su se zajedno sa mladim doktorima medicine obratili Nermin Pećanac, direktor Službe za zapošljavanje KS, ministrica zdravstva KS doc.dr.sci.med. Amela Sofić, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Malik Garibija i v.d direktora JU Dom zdravlja KS, prof.dr.sci.med Mehmed Kulić.

-Drago nam je da će 32 mlada ljekara zasnovati prvi radni odnos u JU Dom zdravlja KS. Za svakoga od njih uspjeli smo obezbijediti mjesečno 1.300 KM i ponosni smo na tu činjenicu, jer ovaj kadar je itekako potreban, rekao je Nermin Pećanac, direktor Službe za zapošljavanje KS.

Ministrica zdravstva doc.dr. sci.med Amela Sofić kazala je novinarima da je ovo potpisivanje ugovora za nju emotivan momenat, jer među mladim ljekarima prepoznaje dosta svojih studenata.

-Očekujem da budete u praksi dobri ljekari, kao što ste bili i dobri studenti. Ovim putem upoznat ćete zdravstveni sistem i na taj način bit ćete od koristi društvenoj zajednici, dodala je ministrica Sofić.

-Drago mi što su ovo i moji studenti. Oni će imati mentorstva u JU Dom zdravlja KS u smislu nadgledanja kako bi u budućnosti bili dobri ljekari u praksi. Dugoročni cilj je trajno zapošljavanje ovih ljudi, a vjerovatno će se većina njih odlučiti i za dalje napredovanje u smislu specijalizacija. Želimo im doborodošlicu, rekao je prof.dr.sci.med Mehmed Kulić, v.d direktora JU Dom zdravlja KS.

Ministar Malik Garibija zaključio je da korištenjem resursa sistema, Vlada KS odgovara na potrebe sistema.

-Mnogo mladih doktora nažalost napušta zemlju. Ovim projektom želimo zaustaviti takav trend, te motivirati mlade stručnjake da ostanu u BiH, dodao je ministar Garibija.

Na kraju potpisivanja ugovora okupljenim medijima obratila se i mlada doktorica Sadžida Hadžić koja se u ime kolega zahvalila svim sudionicima ovog događaja, te je zaključila da je ovo važan korak u motivisanju doktora da izaberu ostanak u BiH.

A. ŠARKIĆ