Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Rak dojke i glikemički indeks

Koncept glikemičkog indeksa bazira se na činjenici da različiti karbohidrati imaju različit uticaj na šećer u krvi. Kada su u pitanju hljeb i krompiri, naprimjer, oni imaju visok glikemički indeks, što znači da uzrokuju brz porast šećera u krvi. Drugi karbohidrati, poput žitarica punih vlakana ili graha, uzrokuju nešto postepeniju promjenu i smatra se da imaju nizak glikemički indeks.

Dr. Susanna C. Larsson iz štokholmskog instituta Karolinska Institute i kolege analizirali su podatke o 61.433 žena koje su ispunile anketne listiće o učestalosti unosa određene hrane tokom kasnih 1980-ih godina.

Tokom narednih 17 godina, 2952 žene oboljele su od raka dojke i naučnici su utvrdili da je kod žena koje su konzumirale hranu sa visokim glikemičkim indeksom bio i veći rizik od razvijanja raka dojke.
Osim toga, unos ukupnih karbohidrata, glikemički indeks i glikemičko opterećenje su svi bili pozitivno povezani sa određenim tipom tumora dojke, naime, estrogen receptor (ER) pozitivnim/progesteron receptor (PR) negativnim rakom dojke. Žene koje su konzumirale hranu sa najvišim glikemičkim indeksom bile su za 44% na većem riziku od razvijanja ER+/PR- raka dojke u poređenju na žene koje su konzumirale hranu sa najnižim glikemičkim indeksom.

Naučnici smatraju da ishrana sa visokim glikemičkim indeksom povećava rizik od raka dojke povećavanjem koncentracija inzulina i spolnih hormona u tijelu, a koji, opet, mogu doprinijeti razvoju i širenju ćelija raka dojke.

Ovo istraživanje predstavlja dodatnu podršku ishrani bogatoj zdravom hranom sa niskim glikemičkim indeksom.

IZVOR: International Journal of Cancer, juli 2009., http://www3.interscience.wiley.com/journal/29331/home