Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Realizirana imunizacija migrantske djece i mladih

S ciljem realizacije imunizacije migrantske djece i mladih Dansko vijeće za izbjeglice, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i zdravstvenim institucijama nastavilo je imunizaciju djece i mladih smještenih u prihvatnom centru  Ušivak, Hadžići.

U realizaciji navedenih aktivnosti nesebičnu podršku pružili su World Health Organization-WHO, Country Office for Bosnia and Herzegovina, a aktivnosti se provode u saradnji s UNICEF Bosna i Hercegovina i finansijsku podršku Projekta za zdravstvo EU DG Health.

Dva medicinska tima JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, zaključno sa 27.10.2020. godine, obavili su preglede i realizirali imunizaciju 141 djeteta i mladih dobi  od 1 mjeseca do 17 godina, kako bi ih zaštitili od vakcinopreventabilnih bolesti.

Medicinski timovi JUDZKS  koji su realizirali imunizaciju migantske djece i mladih:

  • prof. dr. sc. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar
  • mr.sc. prim. dr. Fuad Husić, spec. porodične/obiteljske medicine
  • Zilha  Ahmetović, med. sestra
  • Adisa Ćedić, med. sestra
  • Alma Katana, med. sestra
  • Samir Hodžić, med. tehničar
  • Aldijana Ruhotina, med. sestra

U realizaciji imunizacije migrantske djece i mladih bio je uključen i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Ovom prilkom istakli bi da su sve aktivnosti, od pripreme do realizacije imunizacije, bile na prestižnom nivou, te da je vakcinacija djece i mladih realizirana uspješno i  na visokom profesionalnom nivou.

Zahvaljujemo se svim gore navedenim akterima koji su učestvovali u realizaciji vakcinacije migrantske djece i mladih smještenih u Prihvatnom centru Ušivak, a posebno bi se zahvalili gđi. Verici Rečević, program menadžeru ispred Danskog vijeća za izbjeglice  i gđi. Sanji Dželalagić, projekt  koordinatoru  UNICEF/Dansko vijeće za izbjeglice.

prof. dr. sc. Lutvo Sporišević, specijalista pedijatar