Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Realiziran projekat “Preuzmimo kontrolu nad dijabetesom” 2017.

Udruženje studenata medicine u BiH – BoHeMSA u saradnji sa Udruženjem doktora porodične/obiteljske medicine već treću godinu zaredom organizuje projekat „Preuzmimo kontrolu nad dijabetesom“. Riječ je o projektu koji je osmišljen sa ciljem podizanja svijesti o važnosti redovne kontrole šećerne bolesti i održavanja zdravih navika, kao i prevenciji nastanka i napredovanja ove bolesti. Također, projekat omogućava studentima da učestvuju u radu ordinacije porodične medicine i time upotpune svoje znanje i vještine. Projekat su ove godine podržali JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Općina Centar Sarajevo.

Projekat je realiziran u četvrtak 30.11.2017. godine u pet ambulanti porodične medicine na području općine Centar: Dom zdravlja Vrazova i ambulante Podhrastovi, Koševsko brdo, Breka i Jablanička. Studenti su obavili besplatne preglede građana što je podrazumijevalo antropometrijska mjerenja (tjelesna težina, visina, indeks tjelesne mase, obim struka), mjerenje krvnog pritiska i pulsa, auskultacija krvnih sudova vrata, te mjerenja ŠUK-a (Šećera u krvi) i HbA1C (tromjesečni šećer u krvi), kao i razgovor i informisanje građana o simptomima i znakovima dijabetesa i tretmanu šećerne bolesti.

Realizaciji projekta je prethodila edukacija studenata o standardima zdravstvene njege osoba oboljelih od dijabetes melitusa koja je održana u prostorijama OJ Dom zdravlja Centar.

U projektu je učestvovalo 25 studenata, a ukupno je pregledano 250 građana.

Drugi dio projekta realiziran je u četvrtak 21.12.2017. u ambulanti porodične medicine u Podlugovima i centralnom objektu OJ Ilijaš, dok je u petak 22.12.2017. realiziran u ambulanti porodične medicine u Tarčinu i centralnom objektu OJ Hadžići, čime je završena dvomjesečna akcija provođenja pregleda pacijenata oboljelih od dijabetesa.

U drugom dijelu projekta učestvovalo je 20 studenata i pregledana su ukupno 164 pacijenta.

Dijabetes melitus spada u kategoriju hroničnih masovnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju sve veći javnozdravstveni problem u svijetu zbog porasta stope morbiditeta i mortaliteta. Nezahvalno je govoriti o broju oboljelih obzirom da u Bosni i Hercegovini nije uspostavljen registar pacijenata sa dijabetes melitusom, te su iz tog razloga postojeći podaci prikupljeni u brojnim istraživanjima nisu sveobuhvatni. Prema pretpostavkama Međunarodne federacije za dijabetes, u Bosni i Hercegovini živi oko 166.000 osoba sa dijabetesom, što predstavlja 9,2% odrasle populacije. Također, pretpostavlja se da je stvarni broj oboljelih znatno veći, te da veliki broj stanovnika nije ni svjestan postojanja oboljenja zbog nedostatka sistemskog rješenja skrining testiranja na ovu bolest. Čak 90% oboljelih od dijabetes melitusa, boluju od dijabetes melitus tip 2 koji se može prevenirati, a sa adekvatnim liječenjem može biti stavljen pod kontrolu prije pojave invaliditeta zbog zahvatanja ostalih organskih sistema.