Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Receptori za gorki okus pronađeni u plućima mogli bi biti od koristi za tretiranje astme

Naučnici sa medicinskog fakulteta University of Maryland School of Medicine u Baltimoru otkrili su da se receptori za gorki okus nalaze ne samo na jeziku, već i na plućima, što je otkriće koje bi moglo dovesti do razvijanja boljih metoda liječenja astme i drugih opstruktivnih plućnih bolesti.

“Otkrivanje funkcionirajućih receptora okusa na glatkim mišićima bronhija u plućima bilo je tako neočekivano, da smo i mi sami u početku bili skeptični,” rekao je autor studije, dr. Stephen B. Liggett, profesor medicine i fiziologije.

Receptori u plućima – koje je tim slučajno pronašao tokom druge nevezane studije – identični su receptorima na jeziku. Međutim, receptori na jeziku su grupisani u okusne papile koje šalju signale prema mozgu, dok receptori na plućima nisu grupisani i ne šalju signale mozgu, pojašnjava istraživački tim. Međutim, oni ipak reaguju na gorki okus.

Naučnici su testirali različite gorke spojeve na disajne puteve ljudi i miševa, individualne ćelije disajnih glatkih mišića, kao i na miševe sa astmom. Oni su otkrili da su svi ovi spojevi bolje otvorili disajne puteve u plućima nego postojeći lijekovi.

Studija je objavljena na internetu 24. oktobra u časopisu Nature Medicine.

“Neophodni su novi lijekovi za tretiranje astme, emfizema i hroničnog bronhitisa. Ovo otkriće bi moglo zamijeniti ili poboljšati ono što se trenutno koristi i predstavlja u potpunosti novi pristup,” rekao je Liggett.

Međutim, dodao je on, prosto konzumiranje gorke hrane neće pomoći osobama sa astmom.

“Na osnovu našeg istraživanja, smatramo da bi najbolji oblici lijeka bile hemijski modificirane gorke supstance, koje bi bile aerosolizirane i zatim udisanjem unošena u pluća,” izjavio je Liggett on.

IZVOR: HealthDay, oktobar 2010., www.healthday.com