Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Rizik od astme veći je kod djece koja plivaju u zatvorenim bazenima

Nova evropska studija koja je objavljena u junskom izdanju žurnala Pedijatrija (Pediatrics) pokazala je da su djeca koja redovno plivaju ili borave u zatvorenim bazenima na većem riziku od oboljevanja od astme.

Belgijski naučnici rekli su da vjeruju da hlorisani zrak u zatvorenim bazenima dovodi do promjena u respiratornim putevima i stvara predispoziciju kod djece za razvoj astme i hroničnog bronhitisa.

Oni su također otkrili da je rizik veći za djecu koja su redovno izložena hlorisanom zraku kao i duhanskom dimu.

Međutim, hlorisanje vode u bazenima je nephodno radi spriječavanja širenja zaraznih bolesti.

Zbog toga je autor studije Alfred Bernard, direktor Državnog fonda za naučno istraživanje u Belgiji, rekao da roditelji i upravitelji bazena trebaju biti svjesni da se dezinfekcija hlorom može sigurno vršiti samo ako je nivo hlora u optimalnom rasponu koji omogućava minimiziranje infekcija ali ne povećava rizik od toksičnosti hlora. Hlor, također, ne može zamijeniti filtriranje vode i čišćenje bazena.

Stoga, Bernard savjetuje roditeljima koji vode djecu u zatvorene bazene da biraju bazene oko kojih se vodi velika briga. Bazene koji se loše vode karakterišu previsoki nivoi hlora koji se itekako osjeti u zraku i koji iritira kožu, oči ili gornji respiratorni trakt.

“Važno je uvidjeti da su se studije o uticajima hemijskih supstanci na malu djecu počele provoditi tek nedavno. Osim toga, druga mjera predostrožnosti bila bi da se ne dopušta predug boravak djece u vodi,” rekao je Bernard, te savjetuje da djeca u vodi u bazenima ne trebaju boraviti duže od 20 minuta i da ih roditelji trebaju podsjećati da ne piju vodu iz bazena.

Izvor: Pediatrics, http://pediatrics.aappublications.org