Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Rizik od astme veći je kod djece koja plivaju u zatvorenim bazenima

Nova evropska studija koja je objavljena u junskom izdanju žurnala Pedijatrija (Pediatrics) pokazala je da su djeca koja redovno plivaju ili borave u zatvorenim bazenima na većem riziku od oboljevanja od astme.

Belgijski naučnici rekli su da vjeruju da hlorisani zrak u zatvorenim bazenima dovodi do promjena u respiratornim putevima i stvara predispoziciju kod djece za razvoj astme i hroničnog bronhitisa.

Oni su također otkrili da je rizik veći za djecu koja su redovno izložena hlorisanom zraku kao i duhanskom dimu.

Međutim, hlorisanje vode u bazenima je nephodno radi spriječavanja širenja zaraznih bolesti.

Zbog toga je autor studije Alfred Bernard, direktor Državnog fonda za naučno istraživanje u Belgiji, rekao da roditelji i upravitelji bazena trebaju biti svjesni da se dezinfekcija hlorom može sigurno vršiti samo ako je nivo hlora u optimalnom rasponu koji omogućava minimiziranje infekcija ali ne povećava rizik od toksičnosti hlora. Hlor, također, ne može zamijeniti filtriranje vode i čišćenje bazena.

Stoga, Bernard savjetuje roditeljima koji vode djecu u zatvorene bazene da biraju bazene oko kojih se vodi velika briga. Bazene koji se loše vode karakterišu previsoki nivoi hlora koji se itekako osjeti u zraku i koji iritira kožu, oči ili gornji respiratorni trakt.

“Važno je uvidjeti da su se studije o uticajima hemijskih supstanci na malu djecu počele provoditi tek nedavno. Osim toga, druga mjera predostrožnosti bila bi da se ne dopušta predug boravak djece u vodi,” rekao je Bernard, te savjetuje da djeca u vodi u bazenima ne trebaju boraviti duže od 20 minuta i da ih roditelji trebaju podsjećati da ne piju vodu iz bazena.

Izvor: Pediatrics, http://pediatrics.aappublications.org