Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Roditeljski sukobi utiču na bebe

Djeca mogu imati probleme sa spavanjem ako su im roditelji u nesretnom braku, pokazala je nova studija.

Problemi sa spavanjem utiču na razvoj mozga djeteta i povezani su sa drugim problemima kasnije tokom života.

Studija, objavljena u časopisu Child Development, analizirala je 357 usvojene djece i njihove porodice u SAD-u.
Britanski stručnjak istakao je da roditelji trebaju biti više svjesni stresa u svom životu i kako on utiče na njihovu djecu.

Roditelji su intervjuisani kada su im djeca imala 9 mjeseci, a onda opet kada su napunila 18 mjeseci života. Svaki od roditelja ispunio je anketu čiji je cilj bio da ocijeni stanje njihove veze – da li im je posao stresan, da li nedovoljno vremena provode u druženju sa djecom dok su u kući, da li razmišljaju o razvodu. Također su trebali navesti da li im djeca teško padaju u san i da li nemirno spavaju.

Zaključak studije bio je da “bračna nestabilnost predstavlja riziko faktor za pojavu problema sa spavanjem kod djece.”

Profesor Gordon Harold, sa univerziteta University of Leicester, i dio međunarodne istraživačke grupe, rekao je: “Redovan i miran san je od suštinske važnosti tokom ranog djetinjstva u cilju zdravog razvoja mozga i fizičkog razvoja.” “Poremećen san može uticati na razvoj mozga i rezultirati ranim temperamentalnim problemima koji zatim mogu dovesti do kaskade problema: društvenih, problema ponašanja, akademskih problema.”

Studija je uključivala usvojenu djecu i tako je eliminisan bilo kakav mogući efekat gena koji je mogao dovesti do predispozicije i kod roditelja i kod djece prema anksioznosti.

Dr Jamie Houston, pedijatar u bolnici Lorn and Islands Hospital, Škotska, Velika Britanija, rekao je: “Roditelji trebaju biti svjesni stresnih faktora koji utiču na njih, te minimalizirati njihov uticaj na njihovu djecu. Sve više studija pokazuje značaj ranog djetinjstva i činjenicu da se tada uspostavlja način funkcionisanja mozga – praveći time temelje za ostatak života.”

IZVOR: BBC NEWS, maj 2011., www.bbc.co.uk