Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Siromašni u Velikoj Britaniji ne jedu puno lošije od bogatijih

Vladina Agencija za standarde u ishrani (Food Standards Agency) u Velikoj Britaniji otkrila je da se, suprotno ustaljenom mišljenju, ishrana, pristup hrani i vještine kuhanja u siromašnijim porodicama ne razlikuju mnogo od istih u porodicama sa višim prihodima.

Međutim, agencija je naglasila da je to dijelom uzrokovano činjenicom da se čitavo stanovništvo ne prehranjuje dovoljno zdravo.

Ranije je postojala zabrinutost da je ishrana u porodicama sa niskim prihodima izuzetno loša. Slaba ishrana može dovesti do hroničnih oboljenja poput srčanih oboljenja i raka, te doprinijeti gojaznosti.

Međutim, anketa provedena među 3500 osoba sa niskim prihodima pokazala je da se hrana koju oni konzumiraju, iako ne posebno zdrava, ne razlikuje puno od hrane opće populacije. Područja ishrane koja su bila nešto lošija u anketi, a koja su uključivala najsiromašniji sloj ljudi, bila su po pitanju konzumiranja voća i povrća, kao i unosa zašećerenih napitaka.

Otkriveno je da su stepeni gojaznosti među siromašnim veoma visoki – 62 % muškaraca, 63 % žena, 35 % dječaka i 34 % djevojčica su debeli ili gojazni – ali i to opet odražava trend debljanja u općoj populaciji. Anketa je također pokazala visoke stope pušenja duhana i unosa alkoholnih pića, kao i neaktivnosti u odnosu na opću populaciju.

Rosemary Hignett, šef Odsjeka za prehranu u FSA rekla je: “Ohrabrujući rezultati ovog istraživanja govore da jaz između ishrane osoba sa niskim prihodima i ostatka populacije nije tako velik kako smo se ranije bojali…Međutim, loše vijesti su da ova grupa ljudi, kao i opća populacija, ne jede dovoljno zdravo. Male promjene u ishrani mogu značiti velike promjene za zdravlje čovjeka, stoga potičemo sve ljude da razmisle o hrani koju oni i njihove porodice jedu.”

IZVOR: BBC NEWS, 14. juli 2007, http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6897221.stm