Smanjivanje rizika od kongenitalnih anomalija

Američko udruženje za srce (American Heart Association) u svojoj izjavi navodi da budući roditelji mogu poduzeti određene mjere po pitanju mijenjanja načina života da doprinesu rađanju djeteta sa zdravim srcem, ipak ističući da se dijete sa nekom urođenom manom može roditi i najsavjesnijem roditelju.

Kongenitalne srčane mane, i jednostavne i složene, predstavljaju strukturne probleme srca prisutne sa rođenjem djeteta. Kongenitalne mane uzokovane su određenim poremećajem koji se desi ubrzo nakon začeća i to često prije nego je žena svjesna da je trudna. Od svih kongenitalnih anomalija, srčane mane su najčešće.

U toku su dvije velike državne studije u Americi— Studija o sprečavanju kongenitalnih anomalija i Državna studija o djeci (National Birth Defect Prevention Study; National Children’s Study) – od kojih se očekuje da otkriju dodatne faktore koji mogu pomoći u sprečavanju srčanih mana.

Američko udruženje za srce u žurnalu Circulation objavilo je najnovije preporuke za buduće majke zasnovane na najnovijim istraživanjima i koje se odnose na period od tri mjeseca prije trudnoće do kraja prvog tromjesečja trudnoće.

Preporuke su sljedeće:

  • Obratite se ljekaru i započnite sa zdravstvenom njegom prije začeća.
  • Buduće trudnice trebaju se testirati na dijabetes, rubeolu i gripu. Žene u plodnim godinama, ako nisu imune, trebaju se vakcinisati protiv rubeole.
  • Povišen šećer u krvi potrebno je dijagnosticirati i držati pod kontrolom.
  • Buduće trudnice trebaju, uz savjetovanje sa ginekologom, svakodnevno uzimati multivitaminski dodatak prehrani koji sadrži 400 mikrograma (mcg) folne kiseline koja je od ključnog značaja za rast i razvoj fetusa, a podaci ukazuju na poseban značaj uzimanja folne kiseline prije začeća.
    Ako budući roditelji imaju neko oboljenje koje utiče na njihov unos hrane, trebaju se posavjetovati sa ljekarom i nutricionistom oko kvalitetne ishrane prije i tokom trudnoće.
  • Oba roditelja trebaju provjeriti lijekove koje uzimaju sa svojim ljekarom, čak i one koje nabavljaju bez recepta.
  • Buduća trudnica treba izbjegavati kontakt sa osobama koje imaju gripu ili druga zarazna oboljenja popraćena temperaturom, kao i izlaganje organskim rastvaračima koji se nalaze u proizvodima poput boja i lakova.

Izvori: American Heart Association http://www.americanheart.org i http://www.webmd.com