Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Sojini oraščići smanjuju krvni pritisak i holesterol kod žena u postmenopauzi

Epidemiološke studije govore o malom broju slučajeva kardiovaskularnih bolesti u populaciji koja konzumira soju. Za osobe između 40 i 70 godina starosti, svaki porast od 20 mm Hg sistoličkog (gornjeg) krvnog pritiska i od 10 mm Hg dijastoličkog (donjeg), udvostručuje rizik od kardiovaskularnih bolesti u rasponu krvnog pritiska od 115/75 do 185/115 mm Hg.

U cilju utvrđivanja djelovanja sojinih oraščića (plod soje natopljen u vodi a zatim pečen) na sistolički i dijastolički krvni pritisak i nivoe lipida, stručnjaci Francine K. Welty, Karen S. Lee, Natalie S. Lew i Jin-Rong Zhou iz Bostona, Massachusetts, u SAD-u proveli su studiju koja je uključivala 60 zdravih žena u postmenopauzi koje su podijeljene u dvije grupe – u prvoj grupi žene su bile podvrgnute samo Therapeutic Lifestyle Changes (TLC) dijeti, a u drugoj grupi žene su primjenjivale istu TLC dijetu samo su 25 g nesojinih proteina zamijenile sa 25 g sojinih proteina iz sojinih oraščića. Žene iz obje grupe režim ishrane primjenjivale su tokom 8 sedmica. (Nap.prev. Therapeutic Lifestyle Changes (TLC) dijeta je dijeta sa malim udjelom zasićenih masti i holesterola u cilju sprečavanja kardiovaskularnih oboljenja).

U poređenju na samu TLC dijetu, TLC dijeta uz sojine oraščiće smanjila je gornji krvni pritisak za 9,9% a donji za 6,8% kod žena sa visokim pritiskom (sistolički KP 140 mm Hg), a za 5,2% gornji i za 2,9% donji kod žena sa normalnim krvnim pritiskom (sistolički KP<120 mm Hg). Daljna subpodjela žena sa normalnim pritiskom otkrila je smanjenje sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska za 5,5% odnosno 2,7% kod predhipertenzivnih žena (sistolički KP 120-139 mm Hg) i za 4,5% odnosno 3,0%, kod žena sa normalnim krvnim pritiskom. Dodavanje sojinih oraščića ishrani smanjilo je nivoe lipoproteinskog holesterola niske gustoće i apolipoproteina B za 11% odnosno 8% kod hipertenziivnih žena, ali nije imalo uticaja kod žena sa normalnim pritiskom.

Dakle, može se zaključiti da zamjena nesojinih proteina sojinim oraščićima tokom TLC dijete poboljšava krvni pritisak i nivoe holesterola kod hipertenzivnih žena, te krvni pritisak kod žena sa normalnim krvnim pritiskom u postmenopauzi. Ovi rezultati mogu objasniti zaštitnički uticaj soje na kardiovaskularni sistem.

Izvor: Archives of Internal Medicine, 2007;167:1060-1067 http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/167/10/1060