Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Spriječite utapanje djeteta-smjernice

Najviše nesreća utapanja djece u vodi dešava se tokom ljetnih mjeseci, pa ljekari upozoravaju roditelje da je te nemile događaje moguće spriječiti slijeđenjem 10 osnovnih pravila, a to su:

1. Nikada ne ostavljajte dijete samo pored velikog bazena ili plastičnog bazenčića za djecu, u kadi ili jacuzziju. Čak i kratki prekid u nadgledanju može dovesti do utapanja djeteta, jer do njega može doći tokom samo dvije minute.

2. Bazeni trebaju biti ograđeni i imati vrata koja se sama zaključavaju. To uključuje bazene locirane u susjedstvima, kompleksima stanova, porodičnim dvorištima, itd. Bazeni moraju biti čisti, bez pokrivača ili dušeka koji bi mogli zakloniti pogled na dijete.

3. Uvijek provjerite da li je zaključan sigurnosti poklopac na jacuzzijima i drugim kontejnerima sa vodom, kao i bunarima i drugim izvorima vode.

4. Uvijek ispraznite sve kontejnere sa vodom (škafovi, kante, itd.) nakon upotrebe. Nemojte oko kuće ostavljati prazne kontejnere ili kante koje mogu nakupiti vodu i tako privuči pažnju male djece.

5. Odrasli i mladi od 14 godina naviše koji nadgledaju djecu trebaju poznavati tehniku reanimacije srca i pluća. Studije su pokazale da djeca koja su se gotovo utopila neće pretrpjeti oštećenja mozga ako im se odmah pruži brza reanimacija, dok djeca koja nisu dobila takvu brzu pomoć mogu pretrpjeti oštećenja mozga ili umrijeti.

6. Djecu treba podučiti plivanju ali se njihove vještine ne trebaju smatrati pouzdanim dok ne navrše 14 godina života.

7. Čuvajte malu djecu od toaleta i banja ako nisu pod nadzorom odrasle osobe ili starijeg djeteta, jer su zabilježeni slučajevi utapanja djeteta u kadama, jacuzzijima, wc-ima i kantama.

8. Starija djeca pa i odrasli ne bi trebali sami plivati u okeanima ili brzim rijekama.

9. Dok su na čamcu, djeca trebaju nositi sigurnosne prsluke upadljivih boja.

10. Nemojte piti alkohol kada ste s djecom u blizini vode.

Izvor: Injury and Violence Prevention Program of the Los Angeles County Department of Health Services, http://www.lapublichealth.org