Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Šta su alergije?

Alergije se razvijaju kada imunološki sistem osobe pretjerano reaguje na supstance koje su obično bezopasne. Kada je osoba prvi put izložena alergenu, obično ne doživi reakciju. Često je potrebno vrijeme da imunološki sistem izgradi osjetljivost na supstancu. Vremenom imuni sistem nauči da prepozna i zapamti alergen. Kako to čini, počinje stvarati antitijela da ga napadne kada dođe do izlaganja. Ovo nagomilavanje se naziva sensitization trusted source.

Neke alergije su sezonske prirode. Na primjer, simtomi polenske groznice mogu dostići vrhunac između aprila i maja, kada je broj polena drveća i trave u zraku veći. Osoba može doživjeti ozbiljniju reakciju kako se broj polena povećava. Specifični simptomi će ovisiti o vrsti alergena. Na primjer, alergijske reakcije se mogu javiti u crijevima, koži, sinusima, dišnim putevima, očima ili nazalnim prolazima.

U nastavku su navedeni neki okidači i simptomi koje oni mogu uzrokovati kod ljudi sa alergijom.

PRAŠINA I POLEN (začepljen nos, Svrab očiju i nosa, curenje iz nosa, otečene i suzne oči,kašalj)

HRANA (povraćanje natečen jezik trnci u ustima oticanje usana, lica i grla grčevi u stomaku otežano disanje, dijareja)

UBODI INSEKATA (piskanje, značajan otok na mjestu uboda, nagli pad krvnog pritiska, svrab kože, otežano disanje, nemir, koprivnjača ili crveni i jako svrbežni osip koji se širi po tijelu)

LIJEKOVI (oticanje jezika, usana i lica, osip,svrab)

Ako simptomi postanu teški, može se razviti anafilaksija.

SIMPTOMI ANAFILAKSIJE

Anafilaksa je najteži oblik alergijske reakcije. Potrebna je hitna medicinska pomoć jer stanje može biti opasno po život. Anafilaksija se može razviti brzo , a simptomi se pojavljuju u roku od nekoliko minuta ili sati nakon izlaganja alergenu. Istraživanja sugeriraju da anafilaksija najčešće pogađa kožu i respiratorni sistem.

Neki simptomi uključuju koprivanjaču, crvenilo, svrab, otežano disanje, otok, nizak krvni pritisak, promjene u otkucaju srca, vrtoglavicu, nesvjesticu, gubitak svijesti.

Prepoznavanje ovih simtoma može biti ključno za pravovremeno liječenje.

Najbolji način za upravljanje alergijom je izbjegavanje alergena, ali to nije uvijek moguće. U ovim slučajevima može pomoći medicinski tretman. Lijekovi neće izliječiti alergiju ali mogu pomoći osobi da se izbori sa simptomima reakcije.

Antihistaminici blokiraju djelovanje histamina, koji imuni sistem oslobođa tokom reakcije. Dekongestivi mogu pomoći u ublažavanju začepljenog nosa. Kortikosteroidi su dostupni u obliku pilule, kreme, spreja za nos ili inhalatora. Pomažu u smanjenju upale. Imunoterapija može pomoći osobi da razvije dugoročnu toleranciju. Osoba će uzimati postepeno rastuće doze alergena, bilo u obliku tablet ili injekcije.

Ako osoba ima poteškoća sa disanjem nakon izlaganja alergenu, trebat će joj hitno liječenje. Ovo će obično biti u obliku auto-injektora.

Korištenje auto-injektora

Pouzdani izvor Agencije za hranu i lijekove ( FDA) preporučuje da osobe sa rizikom od anafilakse uvijek sa sobom nose dva auto-injektora epinefrina. Ako jedna doza nije efikasna, osobi će trebati druga.

Koristite auto-injektor za isporuku izmjerene doze epinefrina(adrenalina) u roku od nekoliko minuta nakon pojave bilo kakvih teških simptoma. Neko treba da pozove i hitnu pomoć.

EpiPen je uobičajeni auto-injektor. Kada koristite EpiPen, FDA savjetuje ljudima da:

Držite injketor u jednoj šaci, sa narandžastim krajem okrenutim nadole. Uklonite plavo sigurnosno otpuštanje drugom rukom, bez savijanja, uvrtanja ili bilo kakvih pokreta u stranu. Zamahnite i gurnite narandžasti kraj čvrsto uz vanjski dio butane, pod pravim uglom u odnosu na nogu. Začut će se klik kada igla izađe sa narandžastog kraja. Držite iglu na mjestu najmanje tri sekunde.

EpiPen je samo jedna vrsta injektora, postoji mnogo različitih verzija. Svi injektori imaju isti učinak, ali se načini njihove upotrebe mogu razlikovati.

Prevencija i mjere opreza

Ne postoji način da se spriječi ili izliječi alergija, ali je moguće spriječiti reakciju ili upravljati simptomima ako se rakcija pojavi.

Oni koji su u riziku od alergijske reakcije trebaju poduzeti mjere kako bi izbjegli izlaganje poznatim alergenima.

Izvor: Medical News Today,  www.medicalnewstoday.com