Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Obilježen Dan bijelog štapa pružanjem stomatoloških usluga

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u utorak, 15. oktobra 2019. godine u Domu zdravlja Centar-Vrazova Primarna stomatološka služba pružala je usluge slijepim i slabovidnim licima u Kantonu Sarajevo.

Tom prilikom, Stomatološku službu OJ Centar organizovano su posjetila djeca „Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo“ uz pratnju medicinske sestre. Grupa je brojala sedmero djece, različitih dobnih skupina.

Obavljen je stomatološki pregled i pružene su konkretne usluge (ekstrakcija stalnog zuba, plombiranje), te date upute za oralnu higijenu i korisne informacije o stanju oralnog zdravlja za svako dijete, kao i potrebne stomatološke intervencije koje su neophodne. Prijem grupe slabovidne djece i pružene intervencije odradio je stručni tim: Bašić Ešpek dr Elmedina i Hatema Mustafić, dok su nesebičnu podršku djeci i administrativni dio posla odradile stomatološke sestre: Lendo Advija i Nezirević Nela. Svakom djetetu uručen je prigodan poklon koji je sadržao četkicu za zube i jednu pastu.

Cilj projekta kojeg je pokrenuo Zavod za javno zdravstvo KS u saradnji sa JU Dom zdravlja KS je podizanje svijesti o značaju prevencije i očuvanja oralnog zdravlja kod vulnerabilnih grupa stanovništva kao što su slijepe i slabovidne osobe.

Press služba JUDZKS