Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Obilježen Dan bijelog štapa pružanjem stomatoloških usluga

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u utorak, 15. oktobra 2019. godine u Domu zdravlja Centar-Vrazova Primarna stomatološka služba pružala je usluge slijepim i slabovidnim licima u Kantonu Sarajevo.

Tom prilikom, Stomatološku službu OJ Centar organizovano su posjetila djeca „Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo“ uz pratnju medicinske sestre. Grupa je brojala sedmero djece, različitih dobnih skupina.

Obavljen je stomatološki pregled i pružene su konkretne usluge (ekstrakcija stalnog zuba, plombiranje), te date upute za oralnu higijenu i korisne informacije o stanju oralnog zdravlja za svako dijete, kao i potrebne stomatološke intervencije koje su neophodne. Prijem grupe slabovidne djece i pružene intervencije odradio je stručni tim: Bašić Ešpek dr Elmedina i Hatema Mustafić, dok su nesebičnu podršku djeci i administrativni dio posla odradile stomatološke sestre: Lendo Advija i Nezirević Nela. Svakom djetetu uručen je prigodan poklon koji je sadržao četkicu za zube i jednu pastu.

Cilj projekta kojeg je pokrenuo Zavod za javno zdravstvo KS u saradnji sa JU Dom zdravlja KS je podizanje svijesti o značaju prevencije i očuvanja oralnog zdravlja kod vulnerabilnih grupa stanovništva kao što su slijepe i slabovidne osobe.

Press služba JUDZKS