Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Stomatolozi mogu prepoznati nedijagnosticirani dijabetes kod pacijenata

Prepoznavanje osoba koje imaju dijabetes, a da toga nisu svjesne i osoba sa pred-dijabetesom tokom rutinskih stomatoloških pregleda predstavlja priliku da stomatolozi dadnu svoj doprinos u borbi protiv epidemije dijabetesa, smatraju stručnjaci sa univerziteta Columbia University u New York City-u.

Tokom provođenja studije, objavljene u julskom izdanju žurnala Journal of Dental Research, naučnici su vrbovali oko 600 osoba koje su posjetile stomatološku kliniku, a kojima nikada ranije nije rečeno da li imaju dijabetes ili pred-dijabetes.

Od te grupe, otprilike 530 pacijenata prijavili su barem jedan faktor rizika za ovo oboljenje, poput visokog krvnog pritiska i gojaznosti. Pacijenti su uradili periodontalni pregled i test krvi radi procjene mogućeg dijabetesa. S obzirom da je periodontalna bolest rana komplikacija dijabetesa, autor studije dr. Ira Lamster i kolege otkrili su i da sam broj ispalih zuba i procenat dubokih periodontalnih džepova mogu biti djelotvorni u prepoznavanju osoba sa nedijagnosticiranim pred-dijabetesom i dijabetesom.

Uzimajući u obzir da 1 od 4 Amerikanca sa dijabetesom tip 2 ne zna da ima to oboljenje – a osobe sa pred-dijabetesom su na većem riziku od dijabetesa tip 2, kao i srčanih bolesti, moždanog udara i drugih vaskularnih problema – autori studije tvrde da ovi rezultati mogu osigurati relativno jednostavan način borbe protiv epidemije dijabetesa.

“Rano prepoznavanje dijabetesa je godinama fokus napora kolega i iz polja medicine kao i javnog zdravstva, jer rano liječenje oboljelih pojedinaca može spriječiti razvijanje mnogih ozbiljnih komplikacija,” tvrdi jedna od vođa studije, dr. Evanthia Lalla, i dodaje da “relativno jednostavne promjene u stilu života kod osoba sa pred-dijabetesom mogu spriječiti napredovanje do punog dijabetesa, te je stoga prepoznavanje ove grupe ljudi veoma bitno.”

IZVOR: HealthDay i Columbia University Medical Center, 29.07.2011., www.healthday.com