Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Stroga roditeljska pravila utiču na manje konzumiranje alkohola kod djece

Nova studija pokazala je da postavljanjem strogih pravila kada su u pitanju alkoholna pića, roditelji mogu umanjiti impulsivnost njihove djece ka pijenju.

Stroga roditeljska kontrola nad unosom alkohola kod djece pomaže da se ugase “pristupne tendencije” kod tinejdžera, pojasnili su naučnici u studiji koja je objavljena na internetu i biće objavljena u majskom broju časopisa Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Pristupne tendencije odnose se na sklonost osobe da pristupi nekom stimulansu ili da ga izbjegava.

“Višestrukim konzumiranjem alkoholnih pića, aluzije koje su ranije dovedene u vezu sa pijenjem – poput, recimo, pogleda na bocu piva – postaju sve važnije,” izjavila je autorica studije Sara Pieters, naučnica sa univerziteta Radboud University Nijmegen u Holandiji.
“Vjerovatno do toga dolazi zbog alkoholom uzrokovanih promjena u moždanom sistemu nagrađivanja i formiranju memorijskih veza.”

Ona je sa svojim kolegama analizirala ponašanje 238 adolescenata (120 djevojaka, 118 momaka) uzrasta od 12 do 16 godina i pravila koja su im nametnuli njihovi roditelji po pitanju alkohola.

“Rezultati ukazuju na to da su kod mladih adolescenata pristupne tendencije povezane sa unosom alkohola,” rekla je Pieters. “Međutim, otkrili smo da ako roditelji svojoj djeci postave stroga pravila kada je u pitanju konzumiranje alkoholnih pića, adolescenti su u stanju potisnuti te pristupne tendencije, a to je pogotovo slučaj kod muških adolescenata. Isto tako, čini se da popustljivo roditeljstvo pogoršava vezu između pristupnih tendencija i konzumiranja alhohola kod muških adolescenata.”

Prethodna istraživanja već su pokazala da su strožija roditeljska pravila povezana sa manjim konzumiranjem alkohola kod djece. Međutim, ovo je prva studija koja istražuje kako roditeljska pravila utiču na impulsivne procese kod djece.

Pieters smatra da adolescenti vjerovatno internaliziraju roditeljska pravila na takav način da uspješnije inhibiraju vlastite pristupne tendencije.

“To ukazuje na to da su roditeljska pravila posebno bitna za adolescente koji su već na višem riziku od problema povezanih sa alkoholom, zbog, recimo, genetskih faktora,” dodala je ona.

IZVOR: Alcoholism: Clinical & Experimental Research, februar 2012., www.healthday.com