Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Stručni sastanak povodom Evropske sedmice imunizacije

Povodom obilježavanja Evropske sedmice imunizacije, u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo 29. aprila 2019. godine održan je stručni sastanak na inicijativu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kojem su prisustvovali pedijatrijski timovi, timovi školske medicine, uposlenici porodične medicine i uposlenici Higijensko-epidemiološke službe JUDZKS.

Tokom sastanka održane su sljedeće prezentacije, koje su bile propraćene diskusijom i pitanjima prisutnih:

  • “Aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo tokom epidemije morbila u 2019. godini” dr. Anisa Bajramović, voditelj Odjela za imunizaciju ZZJZKS
  • “Preporuke Vijeća Evrope za unapređenje imunizacije” prim.dr.med.sci. Aida Pitić, šef RJ za epidemiologiju ZZJZKS
  • “Iskustva iz prakse pedijatra za unapređenje imunizacije” doc.dr. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar, JUDZKS
  • “Prijava postvakcinalnih reakcija u skladu sa novim Pravilnikom o načinu provedbe obaveze imunizacije, imunoprofilakse i hemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, te o osobama koje se podvrgavaju toj obavezi” Denis Đurović, dipl.san.ing., odgovorni tehničar, RJ za Epidemiologiju ZZJZKS

O Evropskoj sedmici imunizacije

Ove godine, od 24.04. do 30.04.2019. godine obilježava se Svjetska sedmica vakcinacije sa ciljem ukazivanja da kompletan vakcinalni status omogućava zaštitu svih generacija od različitih zaraznih bolesti, koje se jedino mogu spriječiti vakcinacijom.

Vakcinacija je jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba, koja godišnje spašava cca tri miliona ljudskih života, odnosno vakcinacijom je spašeno i spašava se više života nego bilo kojom medicinskom intervencijom. Zahvaljujući vakcinaciji kao najefikasnijoj, najsigurnijoj i najkvalitetnijoj medicinskoj intervenciji, eliminirane su velike boginje, skoro u potpunosti eradicirana je dječija paraliza, a smanjena je  učestalost i drugih zaraznih bolesti, što omogućuje bolju kvalitetu života i produženje očekivanog trajanja života.

Kontinuirana i sveobuhvatna vakcinacija prema strategiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) omogućava efikasnu i sigurnu zaštitu pojedinaca i cjelokupne zajednice od različitih zaraznih bolesti, a vakcinisane osobe omogućuju zaštitu od zaraznih bolesti i  nevakcinisanih pojedinaca, koji se radi rane životne dobi ne vakcinišu ili imaju realne kontraindikacije, te se nisu mogli vakcinisati. Vakcinacija je jedini mogući način sprečavanja zaraznih bolesti i mogućih ozbiljnih komplikacija, te niži obuhvat pojedinaca vakcinacijom (<90% kod skoro svih datih vakcina, osim <95% kod vakcinacije protiv ospica/krzamka, zaušnjaka i rubele) će dovesti do niske procijepljenosti, nekvalitetnog kolektivnog imuniteta i ponovne pojave zaraznih bolesti koie se jedino vakcinacijom mogu spriječiti. Odbijanje ili odlaganje imunizacije dovodi do niske procijepljenosti  što se posljednjih godina dešava u FBiH, te ovisno o području imamo manju ili veću učestalost do epidemijskih razmjera morbila (krzamak ili ospice).  

Prema SZO, protivnici vakcinacije su jedna od deset stvari koje najviše ugrožavaju zdravstveni sistem.

Ovogodišnja Svjetska sedmica vakcinacije fokusirana je na temu #Zaštićeni zajedno: #VakcineDjeluju“.

Ukazuje se na efikasnost vakcina u očuvanju zdravlja i sprečavanju oboljevanja od zaraznih bolesti od novorođenačke do starije dobi diljem svijeta. Odaje se priznanje herojima vakcinacije (roditelji, zdravstveni stručnjaci, kreatori zdravstvenih politika i istraživači vakcina i ostalima koji ukazuju na značaj vakcinacije utemeljen na naučnim dokazima) koji su zaslužni za podizanje svijesti o važnosti vakcinacije u čuvanju zdravlja i života.  

Ističe se pet koraka za zdravlje pojedinca i zajednice:

  • Potrebno je vakcinisati sebe i svoje bližnje svaki put i pravovremeno;
  • Ako negdje putujete treba povjeriti vakcinalni status i treba se vakcinisati od vakcinacijom preventabilne bolesti uvažavajući u koju zemlju putujete;
  • Razgovarajte s prijateljima o korisnosti vakcinacije u sprečavanju zaraznih bolesti;
  • Svaka registrovana vakcina prošla je stroge kontrole i testiranja u cilju sigurnosti i njene efikasnosti za osobu kojoj se daje;
  • Zdravstveni stručnjak tokom svakog pregleda pacijenta treba povjeriti vakcinalni status od dječije dobi do odrasle dobi i prema potrebi nadoknaditi propuštene vakcine.    

Ovogodišnjom kampanjom ponovno se podsjeća da je vakcinacija osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas za zaštitu javnoga zdravlja, uz slogan “Spriječi. Zaštiti. Cijepi.” („Prevent. Protect. Immunize.“).