Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Studija: 1 od 1000 novorođenčadi dobije sepsu

Većina slučajeva sepse kod novorođenčadi u Sjedinjenim Američkim Državama uzrokovana je bakterijama streptokoki grupe B (GBS) i Escherichia coli , pokazala je nova studija.

Do sepse, također poznate kao i trovanje krvi, dolazi kada bakterije uđu u krvotok i uzrokuju sistemsku infekciju. Sepsa može dovesti do ozbiljnih komplikacija i predstavlja veliki rizik za smrt kod novorođenčadi.

Iako američki Centri za kontrolu i sprečavanje bolesti preporučuju univerzalnu kontrolu trudnica između 35 do 37 sedmice trudnoće na GBS, te administriranje antibiotika ženama kod kojih se utvrdi prisustvo bakterije, naučnici ističu da mnoge zdravstvene ustanove ne rade takav skrining, čak i kod žena koje su na riziku.

Državna studija gotovo 400.000 novorođenčadi otkrila je da je sveukupna stopa sepse 0,98 na 1000 živorođenih beba, gdje 0,41 na 1000 otpada na GBS, a 0,28 na 1000 uključuje bakteriju E. coli.

GBS je najčešći uzročnik sepse kod donešenih beba, dok je E. coli najčešći uzročnik kod prijevremeno rođenih beba.

“Do infekcije dolazi kod gotovo jedne od hiljadu živorođenih beba,” stoji u izjavi autorice studije dr. Barbare Stoll, profesora na Odjelu za pedijatriju na univerzitetu Emory University School of Medicine, u kojoj ističe:”… Procjenjujemo da se kod otprilike 3000 novorođenčadi godišnje razvije rana sepsa. U skladu sa trenutnom stopom smrtnosti, otprilike 300 do 350 smrtnih slučajeva godišnje povezano je sa neonatalnom sepsom.”

Rana sepsa je sepsa do koje dolazi kod beba koje su mlađe od 72 sata.

“Rezultati naše studije ukazuju na to da bi precizni dijagnostički testovi u momentu kada žena dođe na porođaj poboljšali našu sposobnost da prepoznamo žene na visokom riziku”, istakla je Stoll, preporučujući da se poboljša iskorištenost elektronskih zdravstvenih kartona od porodičnog ljekara koji bi mogli ukazati na žene na riziku ili žene kod kojih je otkriveno prisustvo GBS bakterije.

Studija je objavljena na internetu 25. aprila, a biće objavljena i u majskom štampanom izdanju časopisa Pediatrics.

IZVOR: HealthDay, april 2011., www.healthday.com