Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Studija: Filteri su najbolji za pročišćavanje pitke vode iz česme

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Filteri za vodu sa aktivnim ugljem su najdjelotvorniji način smanjivanja potencijalno štetnih materija u pitkoj vodi iz česme, izjavili su kanadski istraživači.

Tim sa univerziteta Laval u Quebec City-u istraživao je načine smanjivanja dvaju glavnih sporednih hemijskih materija koje nastaju kada hlor koji se koristi za dezinfekciju pitke vode reaguje sa organskim materijama koje su u njoj inače prisutne.

Član istraživačkog tima, Manuel Rodriguez, rekao je da nusproizvodi povećavaju opasnost od raka jetre, mjehura i bubrega. Rodriguez sa još četiri člana tima prikupili su primjerke iz kanadskih domaćinstava i testirali ih na nusproizvode poznate kao trihalometani (THM) i halogenirane sirćetne kiseline (HAA), te ih izložili standardnim procesima u domaćinstvu.

Držanje vode u frižideru tokom 48 sati smanjilo je sadržaj THM-a za 30 posto, dok je prokuhavanje vode sadržaj THM-a umanjilo za 87 posto. Korištenje filtera na česmi sa aktivnim ugljem prije skladištenja vode smanjilo je štetne nusproizvode za 92 posto.

Skladištenje i kuhanje vode nije imalo uticaja na HAA nusproizvode, ali ih je filtriranje vode smanjilo za 66 posto.

Bez obzira na rezultate, Rodrigez je rekao da su u urbanim sredinama sa dobrim vodovodom nivoi štetnih materija vjerovatno unutar dozvoljenih granica, te kućni filteri za vodu nisu neophodni. Međutim, ako ljudi žive u sredini gdje kvalitet vode nije pod adekvatnom kontrolom, domaćinstva trebaju razmisliti o korištenju kućnih filtera za vodu.

“Važno je da se stanovništvo poduči korištenju filtera i da budu obaviješteni o potrebi da se filteri  redovno mijenjaju,” rekao je on.

IZVOR: Université Laval, ScienceDaily, 8. novembar 2006, www.sciencedaily.com/releases/2006/11/061102110310.htm