Javna Ustanova Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Javna Ustanova

Dom Zdravlja Kantona Sarajevo

Search
Close this search box.

Studija: Filteri su najbolji za pročišćavanje pitke vode iz česme

Filteri za vodu sa aktivnim ugljem su najdjelotvorniji način smanjivanja potencijalno štetnih materija u pitkoj vodi iz česme, izjavili su kanadski istraživači.

Tim sa univerziteta Laval u Quebec City-u istraživao je načine smanjivanja dvaju glavnih sporednih hemijskih materija koje nastaju kada hlor koji se koristi za dezinfekciju pitke vode reaguje sa organskim materijama koje su u njoj inače prisutne.

Član istraživačkog tima, Manuel Rodriguez, rekao je da nusproizvodi povećavaju opasnost od raka jetre, mjehura i bubrega. Rodriguez sa još četiri člana tima prikupili su primjerke iz kanadskih domaćinstava i testirali ih na nusproizvode poznate kao trihalometani (THM) i halogenirane sirćetne kiseline (HAA), te ih izložili standardnim procesima u domaćinstvu.

Držanje vode u frižideru tokom 48 sati smanjilo je sadržaj THM-a za 30 posto, dok je prokuhavanje vode sadržaj THM-a umanjilo za 87 posto. Korištenje filtera na česmi sa aktivnim ugljem prije skladištenja vode smanjilo je štetne nusproizvode za 92 posto.

Skladištenje i kuhanje vode nije imalo uticaja na HAA nusproizvode, ali ih je filtriranje vode smanjilo za 66 posto.

Bez obzira na rezultate, Rodrigez je rekao da su u urbanim sredinama sa dobrim vodovodom nivoi štetnih materija vjerovatno unutar dozvoljenih granica, te kućni filteri za vodu nisu neophodni. Međutim, ako ljudi žive u sredini gdje kvalitet vode nije pod adekvatnom kontrolom, domaćinstva trebaju razmisliti o korištenju kućnih filtera za vodu.

“Važno je da se stanovništvo poduči korištenju filtera i da budu obaviješteni o potrebi da se filteri  redovno mijenjaju,” rekao je on.

IZVOR: Université Laval, ScienceDaily, 8. novembar 2006, www.sciencedaily.com/releases/2006/11/061102110310.htm